Двойката каяк при юношите Денис Димитров и Радослав Стефанов завърши на четвърто място на 1000 метра на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив.

Българите направиха много мъжка гонка и след изключително силна последна четвърт по трасето бяха на стотни от медала, който им се изплъзна в последните метри и отиде на сметката на двойката от Испания Давид Дарне Пармада и Хоел Гарсия. 

Димитров и Стефанов, които записаха 3:33.482 минути, обаче подобриха класирането си от Европейското първенство в Италия през тази година, когато завършиха пети.

Световни шампиони в Пловдив станаха представителите на Беларус Кирил Смаляник и Владислав Литвинау с 3:30.856 минути, а среброто грабнаха Вилем Кукачка и Ян Ворел от Чехия. 

"Четвърти в света не е никак малко. Следващият път ще гледаме да се представим още по-добре и да имаме още по-добри резултати. В бъдеще ще се целим в медалите, но всичко зависи от нас и как ще тренираме. Сега бяхме близо и до бронзовия медал, попречи ни само тази новобранска грешка преди самия финал - заклатихме се и испанските състезатели ни се изплъзнаха буквално под носа. И все пак постижението ни е добро. Благодаря на моя личен треньор Александър Райчев, на националния треньор Цветан Иванов, на Българската федерация по кану-каяк за всичко, което направиха за нас. Благодаря на моите родители. И на абсолютно всички, които дойдоха да ни подкрепят на канала в Пловдив - наистина го оценявам", заяви след финала Денис Димитров.

Радослав Стефанов изказа благодарност на всички, които са ги подкрепяли по време на цялото състезание. 

"Горди сме и много доволни от резултата. Подобрихме и постижението си от европейското първенство преди месец. Надявам се да продължаваме по този начин. Представихме се доста силно, особено в последните 200 метра. Щастлив съм, че направихме добро представяне именно пред българската публика в Пловдив. У дома стените наистина помагат. Мислех, че това са измишльотини, но сега го усетих лично и знам, че не са. Благодаря на всички, които дойдоха да ни подкрепят. Всички стискаха палци за нас и съм безкрайно благодарен. Благодаря на моя личен треньор Красимира Стойчева, на националния треньор Цветан Иванов и Българската федерация по кану-каяк", заяви Радослав Стефанов. 

През днешния ден Ангел Кодинов завърши осми във финал Б на 1000 метра едноместно кану при мъжете до 23 години, но утре (28 юли) ще гребе във финала на 200 метра, който е от 12.56 часа. 

Малко не достигна на други две български лодки да се класират за финал А. Димитър Петров водеше през цялата полуфинална гонка на 1000 метра едноместно кану при юношите, но във финалните метри изпусна третото място, което го класираше в битката за медалите. Така Петров участва във финал Б, въпреки че даде по-добро време от победителя в другия полуфинал. Във финал Б той завърши на второ място и общо 11-та позиция в крайното класиране. 

В юношеския каяк на 1000 метра Иван Пенчев завърши трети в своята серия, като за финала се класираха първите двама и най-доброто време след директните финалисти. За съжаление времето на българина бе подобрено и той също участва във финал Б, където остана 7-ми./БТА