Международният турнир по тенис на маса Seamaster 2017 ITTF World Tour – Bulgaria Open ще се проведе от 15 до 20 август в Панигюрище. Рекордни 189 участници – с 50 повече от миналата година ще мерят сили в зала “Арена Асарел” в града.

Впечатляващият награден фонд от 130 000 долара привлече състезатели от 29 страни от 4 контитента, сред които и 27 българи.

Двама от нашите най-добри състезатели в тениса на маса Мария Йовкова и Денислав Коджабашев също ще вземат участие в надпреварата. Те споделиха пред Дарик радио, че очакват силна конкуренция в Панагюрище.

Денислав Коджабашев и Мария Йовкова

Като страна домакин България има право на по един човек в основната схема. Мария е поставена в основната схема на жените, а Денислав заедно със съотборника му Теодор Александров започват дирекно от осминафиналите на двойки.

“В Панагюрище ни очаква силен турнир. Топ 20 състезателките при жените и световният номер 4 при мъжете Димитрий Овчаров са само част от имената, които ще участват в надпреварата”, казаха те.

Буквално преди няколко дни Мария Йовкова стана европейска шампионка на двойки в дует с унгарката Фани Харастович в португаския град Гимареш.

Мария Йовкова

“Първоначално нямах двойка. И двете се бяхме пуснали в свободния лист. Унгарската федерация прати запитване дали искам да играя заедно с Фани. Интересното е, че в първия кръг на сингъл играх срещу нея и я победих, но после без лоши чувства продължихме да тренирама и спечелихме финала на двойки”, каза Йовкова.

Денислав Коджабашев грабна златото на световното в Сочи и  отпадна на четвъртфинал на параолимпийските ирги в Рио де Жанейро. Той разкри, че с половинката му Мария ще участват в квалификациите при смесените двойки за олимпийските игри в Токио през 2020 година.

“Ще участваме заедно с Мария на смесените двойки на квалификациите с олимпиадата, а отделно аз ще се включа отново на параолимпиадата. И двамате сме много нахъсани и много често като играем един срещу друг, започваме да се драпаме. В момента тренираме с националния треньор Асен Асенов. Откакто се върна от Германия преди 3 месеца, всичко е на много по-високо ниво и се получават качествени тренировки”, сподели Денислав.

Денислав Коджабашев и Мария Йовкова

Освен в залата обаче, Мария и Денислав са заедно и в живота. Двамата споделиха как са избрали именно тениса на маса и кой ги е запалил по този спорт.

“Аз започнах на улицата. Имахме железни маси пред блоковете. Един по-възрастен човек ни запали, като ни изработваше купи от дърва. Баща ми беше много запален, той ме заведе в залата и треньорът вида качествата ми”, сподели Денислав.

“Запали ме моят кръстник, който е и моят първи треньор. Той си направи зала в Асеновград и със сестра ми бяхме първите, които се записахме”, каза Мария.