Управителният съвет на Българска федерация борба взе решение за назначаване на нови треньорски щабове на националните отбори. Дискусии със специалисти на различни нива в най-успешния спорт на страната ни продължиха близо два месеца. Решенията за пълна промяна на треньорските екипи е продиктувана от отчетеното от управата слабо представяне на летните олимпийски игри Лондон 2012.

Двама олимпийски шампиони ще застанат начело на националите в класическата и в свободната борба. Постът старши треньор при класиците се поверява на двукратния олимпийски, трикратен световен и 6 пъти европейски шампион Армен Назарян. В неговия щаб влизат световният първенец Янко Шопов и Милчо Радуловски, работил успешно с националите на Венецуела.
В свободния стил кормилото на отбора поема олимпийският шампион от Москва-80 Валентин Райчев. Негов асистент в щаба ще бъде европейският първенец Георги Янчев. Все още се обсъждат кандидатурите за трети треньор в щаба, като новото ръководство на отбора ще вземе решение по въпроса до края на годината.

При жените поста старши треньор се поема от сребърния олимпийски медалист и двукратен световен шампион Серафим Бързаков. Негов асистент в щаба ще е Филип Манолов, баща на медалистките от европейски първенства Дженан Манолова и Елис Манолова.
Наставниците на националните отбори за юноши придобиват статут и на помощник-треньори в щабовете на мъжете с оглед на планираните съвместни лагери в определени периоди от подготовката.

Управителният съвет очаква решението на двукратната сребърна медалистка от олимпиади и 5-кратна световна и европейска шампионка Станка Златева за нейната бъдеща кариера. Спортист №1 на България ще има право да избира дали да е само състезател, играещ помощник треньор или само треньор в щаба на националния отбор.

Управителният съвет изказва благодарност за 14-годищната всеотдайна работа като старши треньор на класиците на Братан Ценов, както и на Симеон Щерев, който 8 години работи в националния отбор по свободна борба. Фактът, че България за първи път при участие на олимпиада остава без медал при мъжете и в двата стила обаче налага промените, които Управителният съвет на Българската федерация по борба предприе. Пожелаваме успех на новите треньорски щабове.

Утре, 21 ноември, от 10 часа е общото събрание на Българската федерация по борба в зала "Диана" на комплекс "Дианабад".