Двама българи ще спорят за титлата в международния шахматен супертурнир М-Тел Мастърс 2008, който започва на 7 май в София, като Дарик радио по традиция от четири години е медиен партьор на титаничните битки на черно-бялата дъска.

Родните почитатели на древната игра ще могат да гледат на живо 19-ия световен шампион Веселин Топалов (ЕЛО 2780), Иван Чепаринов (ЕЛО 2713, четвъртфиналист на Световната купа в Ханти-Мансийск 2007), Теймур Раджабов (Азербайджан, EЛО 2735, носител на Световната купа по рапид от Одеса 2008), Левон Аронян (Армения, ЕЛО 2739, носител на Световната купа от Ханти-Мансийск 2005 и олимпийски шампион от Торино 2006), Василий Иванчук (Украйна, ЕЛО 2751, световен шампион на блиц от Москва 2007 и олимпийски шампион от Калвия 2004), и Ксянджи Бу (Китай, ЕЛО 2691, носител на Световната купа по блинд (шах на сляпо) от Билбао 2007).

М-Тел Мастърс е част от веригата Големия Шлем, която стартира на 11 януари в Холандия с турнира „Корус” във Вайк ан Зее. Другите състезания, включени в надпреварата, са в Линарес-Морелия и в Мексико сити. Четиримата победители ще определят носителя на Големия Шлем във финален турнир в Билбао в края на годината.

„За първи път в турнир от висока категория ще играят двама българи, всеки от шестимата има шансове да спечели първото място”, сподели директорът на М-Тел Мастърс Силвио Данаилов. – Надявам се феновете на шахмата да видят зрелищни партии. Средното ЕЛО на участниците е 2734, а състезанието е от XX категория на Международната шахматна федерация (ФИДЕ)”.

Турнирът ще се проведе от 7 до 18 май 2008 година, а негов патрон за четвърта поредна година ще е президентът на Република България Георги Първанов.

Промяна има в мястото на сблъсъците - шестимата шахматисти ще играят партиите помежду си в Централния военен клуб в столицата. Промяната се налага заради желанието на организаторите да инсталират спъклената стая, подобна на аквариум, в която да са масите за игра, а публиката съвсем спокойно да гледа и коментира ходовете им без да ги безпокои дори от 1 метър. По традиция шестимата гросмайстори ще бъдат настанение в Грандхотел София, а Веселин Топалов ще живее в своята стая „Топалов”.

Регламентът на турнира предвижда 2 кръга със 5-часова контрола. Така всеки участник ще изиграе по две партии срещу останалите с разменени цветове. При равенство на върха ще се играе тай-брек за определяне на едноличен победител. Както и предишните три години на „М-Тел Мастърс” ще важи правилото, въведено именно в София, за ремитата. Според него играчите нямат право да се споразумявят за равенство. Това може да прецени само главният съдия на турнира.

Ден преди официалното откриване на турнира, на 6 май, трикратният победител на М-Тел Мастърс Веселин Топалов ще изиграе партия блинд с Джейсън Джуит от САЩ. 23-годишният математик си извоюва тази награда, след като стана победител в играта „Познай ходовете на Топалов”, организирана на интернет сайта на турнира mtelmasters.com през 2007 година.