Със съжаление за изпуснатия шанс за място сред първите 24-ри отбора на Световното първенство ръководството на българската федерация по спортна гимнастика очаква финала на земя, където страната ни ще бъде представяна от младия ни талантлив гимнастик Еди Пенев.

„Според мен, а и за цялата делегация тук, на дълго и нашироко говорихме за това, момчетата се справиха много добре до предпоследния уред. До предпоследния уред вървяхме много добре, даже бяхме 13-14-ти. След вчерашния десети поток и след петия уред бяхме 19-ти. Но за съжаление при последния уред кон с гривни – това беше катастрофата за нас. Имахме четирима състезателя на кон да играят и трима паднаха. Това са три сериозни грешки, получихме ниски оценки и това ни събори 10 места надолу. За съжаление това се случи. Имахме шансове наистина да сме в 24-те, но кон с гривни ни провали. На следващото световно няма да може да участваме с пълен отбор, имаме право на трима състезатели индивидуално”, коментира от Ротердам генералният секретар на родната централа Краси Дунев.

Колкото до факта, че президентът на федерацията и гимнастик Номер 1 на България Йордан Йовчев остана извън финала на халки, Дунев сподели: „Абсолютно е разочарован. И той, и аз, и всички сме разочаровани, защото подготовката му вървеше много добре и беше наистина подготвен. Съчетанието, което изигра, беше наистина перфектно до отскока. Отскокът търсеше да го „лепне”, а му дойде малко по-недовъртян и направи две големи крачки, и подпря и коляното. Това му струваше една точка, а с тази една точка той влизаше във финала без проблем, даже в топ 3 оценки. Шансовете за медал му бяха огромни, но за съжаление пак казвам на този отскок направи грешка, големи две крачки, които му струваха една точка. А съчетанието, което изигра беше невероятно.”

За представянето на Еди Пенев Краси Дунев заяви: „Следващият ни шанс, последен шанс, е Еди Пенев. Сега завърши и тренировката му. Той се чувства добре. При него финалът ще е също така много сложен. Осемте гимнастика, които ще участват, всички са много добри на земя. Надявам се и се моля той просто да си изиграе съчетанието и приземяванията да са чисти. Имаме шанс там да влезем в тройката. Еди израсна пред мен в Америка, така че го познавам от малък, от дете. Много работливо момче е, излиза с хъс на състезанията. Тренира ужасно много, даже понякога го спираме и му казваме – стига толкова, стига толкова. Има много енергия, мотивирано момче е и мисля, че има голямо бъдеще пред него.”

На въпрос дали именно Еди Пенев може да е лицето на България в спортната гимнастика в следващите години Дунев коментира: „Да, определено да. Има голямо бъдеще пред него. Надяваме се да е жив и здрав, и така да продължава напред.”