Треньорът по художествена гимнастика Мариета Дукова заяви, че години наред, тя и нейната състезателка – Симона Пейчева, са били изолирани от българската федерацията, а с идването на Илиана Раева този проблем се е задълбочил още повече.

Дукова разкритикува дейността на централата и заради решението да позволи на младата надежда в този спорт Моника Минчева да премине е клуб "Илиана" през месец март, въпреки че е била картотекирана в клуб „Академик”.

„Преди да заминем за Пекин, образно ми казаха - Мариета, вие за Олимпиадата тръгнахте с две погачи. И наистина така беше – много разединена команда бяхме. Може би скрито са били обединени, а е имало изолация само към нас. Спрямо мен и Симона беше такава изолация... И не само на Олимпиадата – години наред, от страна на федерацията, а това се засили след идването на Илиана Раева”, каза Мариета Дукова.

„Моника Минчева бе състезателка на клуб „Академик”. Март месец премина в клуб „Илиана”. Но тя няма такова право, защото беше картотекирана до края на годината в „Академик”. Следователно остава без клуб и не може да е част от националния отбор. За първи път федерацията разрешава подобен случай – да й разреши да напусне клуба си. Но не ми се занимава с простотии”, каза още треньорката на най-добрата ни състезателка през последните години у нас Симона Пейчева.

„Момичето (Моника Минчева) страда от това, че направи тази постъпка, защото когато се лишиш от любовта, нищо не може да намери някаква замяна – нито парите, нито-нищо.”

На въпрос, дали вече е открила новата Симона Пейчева, Мариета Дукова заяви: „Аз лично нямам практиката да взимам състезателки от мои треньорки. Докато работех със Симона не съм водила начални групи. Но при мен нещата стоят така. Трябва ми малко повечко време и почивка, пожелавам на колежките ми да открият по-големи таланти и да има синхрон с ръководството, за да се постигне нещо.”

Самата Симона Пейчева вече обяви, че слага край на кариерата си, а официално това ще бъде сторено на церемония на 17 декември от 15.00 часа в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”.