Победителката в четвъртото издание на международния турнир по плуване "Black Sea Cup", който бе и квалификация за Световното първенство във Фукуока, Япония през следващата година, Екатерина Аврамова дари премията си от състезанието за лечението на болно дете, съобщиха организаторите.

"Участието ми имаше една единствена цел - да спечеля наградния фонд и да помогна на едно младо момче. В разцвета на силите си, Ники и семеи?ството му са изправени пред голяма трудност, а именно борбата с рядка болест, която "изяжда" здравето, усмивката и детството на това момче! Надявам се, че макар и малка, моята помощ ще бъде от полза за Николай Витанов!", коментира двукратната участничка на олимпиади, която се състезава за турски клуб, съобщават организаторите.

Втора при жените в генералното класиране е Жанет Ангелова от клуб "Акулите", следвана от три състезателки на ПСК "Черно море" - Бояна Кирчева, Калина Николаева и Росина Тодорова. При мъжете триумфира Лъчезар Шумков, който също спечели 3000 лева от наградния фонд на надпреварата. Шампионската петица при силния пол оформиха Лъчезар Шумков "Спринт" от София, Владислав Терзиев от ПСК "Черно море", Дениел Нанков ПСК "Черно море", Лорън Франчини от "Carros Natation" от Франция и Радостин Кръстев ПК "Сандански". Петимата най-добри при двата пола бяха излъчени по системата на FINA. Нито един от състезателите обаче не успя да покрие квота за участие на Световното първенство догодина.

Най-много медали в надпреварата спечелиха домакините от ПСК "Черно море" - 34, от които 15 златни, 12 сребърни и 7 бронзови.

Жанет Ангелова от СК "Акулите" подобри два национални рекорда за девойки старша възраст. В първия ден тя регистрира постижение на 800 метра свободен стил, спирайки хронометрите на 8:53.77 мин. Последва още един рекорд - в дисциплината 400 м свободен стил, където тя финишира с време 4:18.00 мин.

В турнира участваха над 300 състезатели от 30 клуба от България, Турция и Франция- Наградният фонд на надпреврата бе 16 000 лева. Организитори на проявата са шампионът на България по плуване ПСК "Черно море" и община Варна. Състезанието се проведе на плувен комплекс "Приморски" във Варна.

Прилагаме текста на Катя Аврамова без редакторска намеса:

Здравето е най-важното нещо към, което всеки трябва да се стреми. То е най-голямото ни богатство! Него не можем да заменим за медали, слава или пари! През изминалите 16 месеца осъзнах това още по-добре. Понякога колкото и усилия да полагаме и да се стараем, здравето внезапно и изненадващо си отива, така както си отидоха наши близки и приятели! Участието ми в тазгодишния 4-и плувен турнир Black Sea Cup беше с една единствена цел: да спечеля наградния фонд и да се опитам, макар и с малко, да помогна на едно младо момче.

В разцвета на силите си, Ники и семейството му са изправени пред голяма трудност, а именно борбата с рядка болест, която “изяжда” здравето, усмивката и детството на това дете! Когато чух за Ники ми стана изключително тъжно, защото никой не заслужава това, камо ли дете! Надявам се, че макар и малка, моята помощ да бъде от полза и парите от наградния фонд, който спечелих, ще помогнат на Ники и неговото семейство! Ако и вие имате възможност, моля не се колебайте и помогнете!

Децата ни не трябва да страдат, те са бъдещето ни!

Всеки, който желае да направи дарение, може да го направи по банкова сметка:

BG09RZBB91551013381511 BIC: RZBBBGSF

Титуляр: Nikolay Iliev Vitanov

Профили и в Revolut и PayPal: Revolut: IBAN: LT17 3250 0040 5836 5012 BIC: REVOLT21

0894489673

PayPal: lvitanova78@gmail.com

Public profile: @lvitanova