Минути преди да отлети за Испания с Веселин Топалов, Силвио Данаилов обяви пред Гонг, че петото издание на супершахматния турнир М-Тел Мастърс ще бъде на открито. През месец май 2009 година стъклената стая ще бъде изградена в градинката пред Народния театър.

Тази идея организаторите на надпреварата част от Големия шлем в шаха имат от известно време, а вече е съгласувана и одобрена от кмета на София Бойко Борисов. Стъклената клетка ще бъде направена в любимата на шахматистите градинка и върху нея ще има специална тента, вътре климатична, осветителна и въздушна инсталация, както и специално шумоизолиране.

„Уморен съм малко, защото бе тежка организацията на М-Тел Мастърс 2008. С клетката имахме проблеми защото бе за първи път. Доволен съм. Кметът Борисов обеща догодина турнирът да бъде пред Народния театър. Идеята имаме, още когато започнахме да изграждаме тази във Военния клуб. Необходими са доста бюрократични разрешения, но е хубаво, че кметът Борисов е човек на действието. С него няма нужда да минаваме през иглени уши и жестока бюрокрация, за да направим нещо хубаво. Да си пожелаем догодина да се радваме на още по-голяма популярност пред Народния театър на открито”, сподели мениджърът на 19-ия световен шампион и директор на супершахматния турнир Силвио Данаилов.

Равносметката му: „На М-Тел Мастърс 2008 всичко беше хубаво, а детският турнир М-Тел Мастърс Джуниър бе чудесен – много деца, много родители. Малчуганите играха вътре в клетката, където местиха големите гросмайстори и това създава радост, щастие и илюзия за тях, че един ден могат да станат големи майстори. Много съм щастлив, че го организирахме. Гордея се с това, че малко страна като България измести по популярност само за 4 години такива големи традиционни турнири като Линарес в Испания, Холандия, Дортмунд, Москва. Постигнахме го само за 4 години с доста усилия, гордея се защото това е признание на световно ниво. Колегите ни от Големия шлем са много доволни и вървим напред. Още не сме направили всички отчети и не мога да кажа какви средства ни струваше състезанието. Цената включва и много работа на огромен екип. Турнирът ми костваше и загуба на телесно тегло.”

Вероятно Топалов ще мести чак на финала на Големия шлем в Билбао през септември. Дотогава русенецът ще си почива. „Доста бачкахме тази година и сега с Веско ще си починем малко. Може би следващия му турнир ще бъде в Билбао”, каза Данилов и коментира второто място и сдаването на короната така:

„Не може да се печели винаги! Добре е, че Веско е втори. Не можем да се оплачем, игра добре, спечели 10 точки ЕЛО, но можеше и повече. Поздравявам Иванчук, който спечели турнира блестящо. Да бъдем спортсмени и в победите, и в загубите. В почивния ден казах, че ако така продължава, украинеца трябва да го арестуваме или контузим, но той бе хитър и застана на вратата по време на мача Левски – Чес Юнайтед. Очаквах да се затича, да се спъне и да се контузи, но това не стана и не можахме да го спрем.”

Относно очакваното решение на ФИДЕ и Кирсан Илюмжинов за избор на града домакин (София или украинския Лвов) за финалния мач за Световното първенство между Веселин Топалов и американеца Гата Камски в края на годината, Силвио Данаилов каза само „На ФИДЕ нищо не искам да казвам, само да работят по-добре, ако могат!”