Заместник-министърът на физическото възпитаниe и спорта Лазар Каменов се срещна днес с вицепрезидента на Европейската федерация по хокей на трева г-жа Карола Майер, с г-н Норман Хюс – менажер развитие за Европа към Международната федерация по хокей на трева и с Антонио Антонов – изпълнителен директор на родната централа.

Поводът за срещата с г-жа Майер е провеждането в Националната спортна академия „Васил Левски” на международен треньорски семинар за обучение и квалификация на национални треньори по хокей на трева, използващи софтуерни продукти, анализиращи състезателната дейност.

На срещата бяха обсъдени и въпросите за изграждането на нови терени и превръщането на България чрез реновирането и модернизирането на базата в НСА в център за практикуване на хокей на трева за целия Балкански полуостров.

„Благодаря за тази среща и се радвам, че ще можем да предадем опит и нови знания и умения на българските треньори. Доволни сме от развитието на хокея на трева в България. Федерацията върши чудесна работа за развитието и популяризирането на този спорт през годините”, каза Карола Майер.

„Ние имаме доброто желание да помагаме на родната централа, но тя трябва да изгради една ясна концепция и стратегия за развитието на спорта, осигуряване на база, подпомагане на кадрите и набирането на повече деца, каза доц. Каменов. - Надявам се, че активността на федерацията по хокей на трева в България ще доведе до по-добро ниво, което ще допринесе за изграждането на терени и центрове. Аз съм добре запознат с нивото на хокея на трева у нас. Искам де ви уверя, че в новата програма за развитие на България, разработвана в момента, ние предвиждаме изграждането на много нови спортни площадки, закрити зали, игрища, открити спортни съоръжения и в зависимост от активността на федерациите това ще се случва. Надявам се тези идеи да се изпълнят, защото те ще допринесат и за икономическото развитие на страната, подобряване здравето на децата и отдръпването им от вредните навици и пороци на улицата, за да пораснат здрави и полезни граждани на държавата. Радвам се , че правите този семинар в НСА, защото подготовката на кадрите - на треньорите е много важна. Вярвам, че с опита, които вие ще им предадете българските специалисти ще израснат на едно по-високо ниво и ще пренесат всички ценности и постижения на европейския хокей на нашите полета. А това ще даде основание да се отделя по-голямо внимание и да се отделят повече средства за хокей на трева и от следващите управляващи. Благодаря ви за тази активност, която изразявате към нашата федерация и се надявам, че тaка, ще можем да реализираме нашите намерения за развитието на хокея на трева в България.”

Антонио Антонов - изпълнителен директор на Българската федерация по хокей на трева благодари на зам.-министър Каменов, че Министерството на физическото възпитание и спорта помага на родната централа и подкрепят развитието и популяризирането сред подрастващото поколение на този спорт в цялата страна.

В края на срещата официалните гости и домакините размениха подаръци.