Традиционната годишна конвенция на Европейската атлетика открита от Добромир Карамаринов - действащ президент на организацията, която ръководи олимпийски спорт номер 1 на Стария континент.

Първоначално събитието беше планирно да се проведе в естонската столица Талин, но заради на пандемията от коронавирус и наложените ограничения за пътуване и събирания, форумът се провежда онлайн и се координира от офиса на Европейската атлетика в Лозана, Швейцария.

Президентът на Световната атлетика Лорд Себастиан Коу също поздрави участниците в конвенцията. В словото си към 50-те европейски атлетически федерации Карамаринов спомена, че атлетиката се завръща към състезания с прагматичен, безопасен и организаран начин.

"Европейската атлетика досега реагира силно, за да запази нашия спорт и атлетите ни. Но сега ние трябва да плануваме завръщането на атлетиката към състезания по възможно най-прагматичния, безопасен и организиран начин. Атлетите трябва да се състезават, защото това е сърцето на нашия спорт. Основната ми цел като действащ президент на Европейската атлетика ще бъде да изпълним целия заплануван спортен календар за 2021-а година", заяви българинът.

В речта си пред над 500 участници в конвенцията Себастиан Коу наблегна на темата за модернизацията на атлетиката и адаптацията й в постпандемичния свят, който ни очаква.

"Като спорт ние бяхаме доста консервативни досега. Трябва да вземем това предвид и да приемем предизвикателството да се променим", каза Коу.

Първият ден от тридневната програма на конвенцията бе посветен на Атлетическия форум, на който говориха олимпийският и европейски шампион на копие Томас Рьолер и изпълнителният директор на Световната атлетика Джон Риджион.

Конвенцията продължава до 16 октомври със серия от обасъжданияна различни теми в различи работни групи.

След конвенцията ще бъде ясен и спортният календар на Европейската атлетика, според който ще се определят и датите на българските атлетически състезания от календара на БФЛА за 2021 година.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.