Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика към момента Силвия Митева зае четвърто, пето и две шести места на финалите на отделните уреди на Универсиадата в Белград. Преди това, в многобоя, тя се нареди на седма позиция, с общ сбор от 103.350 точки.

Въпреки че успя да влезе във финалите на всички уреди, грацията ни не съумя да се качи на почетната стълбичка. За сметка на това за пореден път показа, че целите й през този сезон са насочени предимно към Световното първенство през месец септември. В конкуренцията на още 35 гимнастички от цял свят, Силвия Митева влезе сред първите осем, както в многобоя, така и сред състезателките на отделните уреди. Грацията ни бе единствената представителка на страната ни в този спорт на Универсиадата в Белград.

Абсолютна шампионка в Белград стана рускинята Евгения Канаева, която обра всички възможни златни медали в студентската надпревара. За пореден път тя доказа, че към този момент няма гимнастичка, която да може да я измести от лидерската позиция в света. Олимпийската шампионка спечели и надпреварата сред студентите с общ сбор в многобоя 113.175 точки.

Най-предно класиране на Универсиадата Силвия Митева успя да запише на съчетание с топка. Българката остана на 0,375 точки от третото място. С оценка от 26.850 грацията ни се нареди четвърта. Златото спечели Канаева, като след нея се наредиха Ана Бесонова и Дария Кондакова, също от Русия.

Българската гимнастичка зае пето място на лента с 26.500точки. Челната тройка от надпреварата на топка се повтори и на този уред, като четвъртата позиция тук зае Ирина Ризенсон от Израел.

Силвия Митева зае шесто място на въже с оценка от 26.000 точки. Златото спечели отново Евгения Канаева с 28.275. Среброто отиде за пореден път при Ана Бесонова, а бронзът остана в ръцете на Дария Кондакова.

На обръч Силвия Митева успя да дублира оценката си – 26.000 точки, позицията също – шесто място. Челната тройка на този уред – Евгения Канаева, Ирина Ризенсон (Израел) и Аля Юсупова (Казахстан).

Следващият турнир за Силвия Митева е само след броени дни. Грацията ни ще участва в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика на Световните игри в Тайван, които ще се проведат на 17-и и 18-и юли. Там страната ни ще бъде представена и от Биляна Проданова.

Това бе и предпоследният ден от Универсиадата в Белград, която ще бъде закрита на специална церемония в неделния ден. Страната ни пък спечели само един златен медал – лекоатлетката Ваня Стамболова триумфира в дисциплината 400 метра с препятствия.