Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов бе отличен с медал от Световната асоциация по планинско бягане. Призът бе връчен на Карамаринов от генералния секретар и временно изпълняващ длъжността президент на WMRA Бруно Гоцелино. Италианецът бе и основен лектор на годишния семинар на ИААФ по планинско бягане, който се провежда в Сапарева баня.

Другите лектори са Томо Шарф, Словения, Директор на развитието на WMRA, Ейдриан Уудс, Великобритания, Маркетинг директор на WMRA и д-р Соня Амбрози, Германия,а Член на медицинската и антидопинг комисия на WMRA. В семинара участват 80 специалисти от Румъния, Гърция, Турция, Армения, Беларус, Украйна, Молдова, Русия, Полша, Чехия, Македония, Сърбия, Черна гора, Италия, Словения, Великобритания, Германия и България.

Организатори на проявата са Българската федерация по лека атлетика, Международната федерация по лека атлетика с подкрепата на Община Сапарева баня. Снощи кметът на Сапарева баня инж. Сашо Иванов даде тържествена вечеря за всички участници в семинара. Днес след края на лекциите президентът на БФЛА Добромир Карамаринов и шефа на световното планинско бягане Бруно Гоцелино раздоха грамоти на гостите.

"Организацията на семинара е на световно ниво, както винаги става в България. Благодарен съм на г-н Карамаринов и българска федерация по лека атлетика, за усилията които полагат за развитието на тази нова дисциплина в световната атлетика", заяви Гоцелино.

Според него Сапарева баня има всички предпоставки да реализира перфектно Европейското първенство по планинско бягане през 2010 г. Гоцелино ще се върне в България в края на май, за да е специален гост на Тетевен, където на 31 май ще се проведе Балканиадата по планинско бягане. Тетевен е и кандидат да организира 27-то световно първенство по планинско бягане през 2011 г.

"В световен мащаб планинското бягане вече се развива в над 40 страни от 6 континента, сподели още Гоцелино. Надяваме се в скоро време да ни поканят да влезем и в семейството на олимпийските игри".