Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добри Карамаринов прогнозира, че страната ни разполага със състезателки, които спокойно могат да влязат във финал на Олимпиадата в Лондон догодина в дисциплината 4х100 метра. Босът на централата ни не спести похвалите си и за останалите атлети от националния тим, които бяха отличени за отбор на месец юни в традиционната анкета на Пресклуб България.

Приза получиха най-опитните ни състезатели Николай Атанасов и Моника Ганчевска, които бяха част от състава, изкачил се от втора в първа лига за европейското отборно първенство. В Нови сад, преди по-малко от месец, нашите състезатели заеха второ място в крайното класиране на 2,5 т, след Естония. И двамата ни опитни състезатели в момента страдат от контузии. Атанасов е с травма на ахилеса, а Гачевска - на коляното.

Лекоатлетите ни получиха 14 гласа от спортните редакции, като оставиха зад себе си националния отбор по волейбол за жени и тима по конен спорт.

„Специални благодарности искам да отправя към Моника и Николай, защото те са пример за това как се участва за един отбор. Никога не са отказали да правят каквото и да е, да участват където и да е – в две-три дисциплини. Тази година, разбира се, ние не трябва да подминем и най-големият принос на Ваня Стамболова и Ивет Лалова, защото двете спечелиха общо шест първи места – един изключителен успех”, сподели президентът на БФЛА Добри Карамаринов.

„Много разчитаме на Моника Гачевска с нейния опит, защото знаете, че една щафета 4х100 се прави от шест състезателки. Ние в момента имаме състезателки, чиято линейна скорост, ако се сумира, са номер 1 в Европа. Само ще ви изброя имената – Ивет Лалова, Ина Евтимова, Тезджан Наимова, Габриела Лалева, Галина Николова, Моника Гачевска. Тези състезателки, ако не се борят в олимпийски финал, някой ще има голяма вина за това”, добави още Карамаринов.