До месец ще стане ясно има ли злоупотреби със спортни имоти. В момента текат ревизии на спортния тотализатор и Националната спортна база. Това заяви в Раковски министърът на младежта и спорта Светлин Нейков. Договорите на федерациите ще бъдат запазени, като това ще се опитаме да го компенсираме чрез спортния тотализатор, каза още Нейков. Според него единствено икономическото положение на световната криза оказва ограничение в размер на 15%.

През следващите 20 дни Министерството на финансите ще излезе с предложение за спонсориране на големите спортни фирми, с които вече се водят преговори. На въпрос нуждае ли се от промени българският олимпийски комитет, Нейков коментира следното: „Не съм аз човекът, който трябва да говори за това, защото нашите задачи се различават. Министерството на спорта е отговорно за класирането на нашите състезатели на големите форуми – европейски, световни и олимпийски, докато задачата на олимпиския комитет е да осигури екипировката, билетите и т.н. Приоритет на финансиране ще бъдат олимпийските спортове, което не означава, че ще бъдат ощетени останалите.

Представянето ни на Олимпийските игри през 2012 г. ще се търси от олимпийските спортове, затова към тях трябва да се подходи по-различно, както е по целия свят. Масовият спорт ще се финансира чрез усвояване на различни европейски средства през общините на местно ниво. Като пример той посочи, че предстои общините да усвоят един бюджет от 250 млн. лева по програма „Административен капацитет”.