До месец Апелативният съд в Бургас ще излезе с присъда по делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски за катастрофата край река Ропотамо. Процесът започна отново на втора инстанция след като на 27 октомври върховните магистрати го върнаха в Бургас.

През януари 2008 година фигуристът получи условна присъда от две години и половина заради жестокия инцидент, при който загина 24-годишният Петър Петров и тежко пострада 18-годишната Мануела Горсова, която оттогава е в кома. Окръжният съд присъди и пет години изпитателен срок за Максим и го лиши от шофьорска книжка за три години.

Шампионът бе осъден да изплати на родителите на Петър по 90 000 лева неимуществени вреди и 80 000 лева за пострадалата Мануела Горсова. Обвинението и семействата на пострадалите настояват за ефективна присъда на фигуриста и по- високи обезщетения.

"Няколкократно съм заявявал и го казвам отново, че много съжалявам за случилото се", каза пред съда Максим Ставийски. Той допълни, че иска да работи, за да може да изплаща парите и да бъде полезен за обществото. "Не се сърдя на никой, а само на себе си", каза още Максим.

На делото в Бургас неотлъчно до него бяха приятелката му Албена Денкова и баща й. В съда беше представено платежно нареждане за изплатени 210 хиляди лева от страна на Максим, а самият той съобщи за допълнително дарени от него и Албена 20 хиляди лева за лечението на Мануела Горсова.