Извършеният ДНК-тест показва, че бившият световен шампион по шахмат Боби Фишер, починал през 2008 г. на 64 години в Исландия, не е баща на 9-годишно филипинско момиче, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

През юли исландският Върховен съд разреши тленните останки на великия шахматист да бъдат ексхумирани, за да се вземат тъканни проби и да се установи дали той е биологичният баща на филипинката Джинки Янг, чиято майка Мерилин твърди, че имала любовна връзка с гросмайстора.

Джинки, която живее с майка си на Филипините, пристигна миналата година в Исландия, за да даде материал за ДНК-изследване.

Мерилин Янг твърдеше, че дъщеря й е плод на връзката й с Фишър, докато той живеел на Филипините през 2001 г. Сред представените по време на съдебното дело доказателства бе снимка от 2004 г. на Фишър с Джинки и майка й и пощенска картичка от шахматиста до Джинки, подписана с "татко".

Адвокатът на двамата племенници на Фишър, претендиращи за наследството му, каза, че сега споровете за имуществото на шампиона на стойност от около 2 милиона долара се ограничават между племенниците и японка, която твърди, че била съпруга на шахматиста, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на исландския в."Моргунбладид".

Някогашното дете чудо е единственият американец, спечелил световната титла по шахмат, разгромявайки съветските гросмайстори. Той обаче отказа да защити титлата си и през 1975 г. я отстъпи на съветския шампион Анатолий Карпов, припомня БТА.

Фишър преживя последните си години като беглец от американските власти, тъй като нарушил международните санкции срещу бившия югославски режим с участието си в шахматен турнир в Белград.

Той живял известно време на Филипините и в Япония преди да се засели в Исландия, която му даде гражданство.

Боби Фишер почина от неустановено заболяване в Рейкявик и бе погребан край град Селфос, на около 60 км източно от исландската столица.