Това лято ще станем свидетели на втория уникален спортен проект на най-добрия ни ориентировач Кирил Николов-Дизела. Той ще опита да постави нов рекорд по скоростно изминаване с бягане на най-дългия туристически маршрут в България – близо 600 км.

Целта му е да покрие разстоянието от връх Ком до нос Емине за 5 дни - от 12 до 17 август 2014г.

Досегашният рекорд за минаване по цялата дължина на билото на Стара планина е 5 дни и 14 часа. Поставен е от Любомир Палакарчев през 1986г. Интересен факт е, че той е бил 32 години, колкото ще навърши и Кирил Николов малко след пробега.

След като без проблеми се справи с предишното специално предизвикателство - изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа, сега бегачът ще покаже отново изключителна физическа подготовка и воля за победа. Той ще трябва да се справи с 14 600м денивелация и буквално да достигне до границата на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком-Емине – "Достигни лимита си!".

Видеото за новия пробег бе представено официално по време на фестивала на планинското кино XCo Film Fest преди броени дни и можете да го видите ТУК!

Феновете на бягането ще могат да следят придвижването на Дизела онлайн в реално време на специалния уебсайтwww.disl.bg, който ще е активен скоро.

Организацията на проекта е поета от XCoSports България, които успешно проведоха и комплексния пробег "5 върха" през 2013 г. /БГНЕС