Динг Лирен изравни на 2:2 резултата в мача за световната титла по шахмат, който се провежда в столицата на Казахстан Астана.

В четвъртата партия с руснака Ян Непомнящи Динг постигна победа с белите фигури за 47 хода игра.

Както и във втората партия, в която също бе с белите фигури, китайският гросмайстор отново заложи на дебютна изненада. Той игра първи ход 1.c4, което хвана Непомнящи неподготвен.

В края на дебюта позицията на Динг вече бе по-перспективна, а на 29-ия ход той реши да жертва качество, което му даде огромно предимство в центъра на дъската. До края Непомнящи бе принуден да играе в глуха защита и съвсем логично на 47-мия ход се предаде.

"Разбира се, че съм много щастлив от победата си. Доволен съм от нивото ми на игра. Това бе много трудна партия, но успях да държа всичко под контрол", каза след победата си Динг Лиренн.

В петък предстои почивен ден за двамата шахматисти, а мачът за овакантената от Магнус Карлсен корона продължава в събота с петата партия, в която Непомнящи ще бъде с белите.

Мачът в Астана се провежда във формат от 14 класически партии, като при равенство след тях ще се играят допълнителни партии на съкратена времева контрола.

 

БТА / Автор: Георги Крумов