Пловдивският колоездачен клуб „Цар Симеон 1898” продължи успешното си представяне на силната Международна колоездачна обиколка на Сърбия, с коефициент 2.2 по UCI. След успеха в първия етап, в който Александър Дукич финишира първи сред състезателите до 23-годишна възраст и облече бялата фланелка за най-добър млад колоездач, а капитанът на нашия тим Пламен Димов финишира в първата основна група и с времето на победителя - Валентин Иглински от Казахстан, във втория етап статуквото почти се запази.

В жестоката конкуренция Пламен Димов отново направи страхотно каране в 120-километровия пробег от Белград до Валиево и финишира отново с първата основна група, но този път на 0,24 секунди след победителя.

Финалната линия във този втори етап първи пресече белорусинът Яхен Собал, който кара за италианския тим „Cеntri Ddella Calzatura”. Той преодоля 120-те километра за 2.46:17 ч., като надделя във финалния спринт над съотборника си - италианеца Давид Торосантуци, който пък излезе начело в генералното класиране.

Александър Дукич отстъпи бялата фланелка за най-добър бегач до 23 г. на хърватина Кристиан Дурашек от тима на „Loborika”, но пък е втори в класацията за зелената фланелка за най-активен състезател след германеца Робет Бартко от отбора на LTK TEAM BRANDENBURG. Днес Алекс ще направи всичко възможно да атакува зелената фланелка, но ще чака утрешния етап, който е по-равнинен, за да се опита да си върне отново бялата.

Състезаващият се за “Хемус 1896” /Троян/ италианец Рино Зампили финишира трети във втория етап.

„Състезанието е изключително силно. Във втория етап групата се пръсна, важното е че аз вървя с първата група. Няма за кога да чакам, ще се хвърлям. В първия ден извеждах Дукич, за да спечели бялата фланелка, но във втория етап нямаше възможност това да стане. Конкуренцията е жестока”, обясни по телефона Пламен Димов преди днешния старт.

В Обиколката на Сърбия продължават 110 бегачи. Днешният ІІІ състезателен етап е много тежък. Той е и най-дългият етап в Обиколката - 203 км, от Дивчибаре до Нови Пазар. В него има много височинни изкачвания, едното от които е на местен връх над 1000 метра надморска височина. На места трасето достига денивелация близо 900 метра.

Ето ги и всички етапи:

1. Нови Сад – Белград, 121 км.

2. Белград – Валиево, 120 км.

3. Дивчибаре – Нови Пазар, 203 км.

4. Нови Пазар – Ниш, 173 км.

5. Ниш – Зайчар, 129 км.

6. Зайчар – Крагуевац, 148 км.

7. GP Крагуевац, 88,9 км.