Българските сумисти, които са на лагер в Япония ще прекарат следващите 8 дни при доста тежки условия, като дори ще трябва да спят в една стая на пода с още 45 мъже. Това гласи традицията на сумо-школите в родината на този спорт.

Доста труден и изпълнен с изпитания бе пътят на тримата български сумисти към школата на Токийския университет, където ще продължат лагера си в Япония вече с тренировки с най-изявените таланти на този спорт.

Рано сутринта Петър Стоянов, Христо Христов и Даниел Иванов тръгнаха със шинкансен от Осака за Токио. Първата неприятна изненада бе още с отварянето на вратите на скоростния влак – доста теснички седалки по пет на ред. А отгоре на всичко свободните места бяха твърде малко и избор не можеше да има. Японският стандарт за тегло е в пъти по-малък от габаритите на нашите спортисти. За средно тегло в Страната на изгряващото слънце се приема около 62 кг. Така например в един асансьор е позволено да се качат до 11 човека с максимално тегло 750 кг. Така седалките в шинкансена не бяха по мярка на 160-килограмовия Стоянов, Христов – 170 и Иванов – 150кг.

Малко след като потеглиха към столицата, гигантите разбраха, че са уцелили и единственият вагон, в който пушенето е напълно разрешено. В Япония правилата за почитателите на цигари са изключително строги и се разрешава само на специално обособени малки пространства по улиците, а ако наблизо има деца – тютюнопушенето е напълно забранено. Вожда и компания обаче попаднаха в такъв, където по време на пътя всеки може да пуши и има всички условия за това. Те се опитаха да се преместят в един от другите 23 вагона, но места нямаше, а и те не носеха така популярните в страната маски за ограничаване на прах, дим и бацили във въздуха. Над два часа сумистите изкараха в опушеното купе по пътя от Осака през Киото, Нозоми, Нагоя, Нокохама, Шинатава, за да стигнат до Токио.

С това обаче проблемите им не свършиха! Малко след като попътуваха и с метро, се насочиха към школата и багажът им изневери. Куфарът на Христо – Мъдрия се счупи. И колелцата и дръжката излязоха от употреба и той трябваше да го носи или като бебе или на главата си. Това бе доста трудно с оглед и на дългото разстояние, и на това, че само мавашито (препаската) му тежи над 4,5 килограма.

Време за почивка и храна нямаше. Така сумистите се качиха да се настаняват в школата и веднага след това да са готови за началото на тренировката в 15:00 часа местно време.

И, за да бъде още по-стряскащо началото на лагера им в най-елитната подобна школа в Токио, националите ни бях като попарени като видяха стаята си – едно общо помещение и то не за тримата, а за всички гиганти в школата! Общо 48 мъже с трудно за определяне общо тегло. Без легла! Без мебели! Само с постелки на пода! След като в Осака отпочиваха на изключително удобни легла, сега ще трябва да тренират по най-натоварващия начин, да ядат ограничено наравно с другите сумисти в школата, да ползват обща баня с тях и да спят на пода.