Защитата на Българската федерация по лека атлетика е навредила на Ваня Стамболова и Венелина Венева по време на разглеждането на случая в Спортния арбитражен съд в Лозана, разкри треньорът Георги Димитров. Двете са със спрени състезателни права заради обвинението в употреба на допинг, но решението на тази инстанция все още не е обявено. 

„Защитата на федерацията ни просто утежни ситуацията. Поставиха ни в патова ситуация. Освен, че се впуснаха в излишни спорове, адвокатът не говореше английски, използваха преводачи. Дори в един започнаха да им се подиграват”, разкри Димитров по време на дискусия организирана от „Топспорт”.

„Със сигурност ще бъдат наказани”, категоричен бе специалистът, който обаче все още таи надежда, че Венева и Стамболова все пак могат да бъдат оправдани и да участват на предстоящата Олимпиада в Пекин.

Димитров обаче сподели още, че дори и наказанието им да е само от една година, те пак може да не вземат участие в Игрите, тъй като не се знае от коя дата ще започне да тече санкцията – от деня на взимане на пробите, от деня, в който е взето решението, или от обявяването на резултатите на пробите. Двете състезателки в момента се подготвят и въпреки огромното напрежение показват резултати: „Те се надяват да участват. Само това ги крепи. Венелина е готова за световен рекорд, само състезания й трябват”, добави треньорът.

Георги Димитров разкри още, че са били допуснати редица нарушения на правилниците на самия спортен съд, както и на тези на Международната федерация по лека атлетика: „Този съд не спазва дори собствените си закони и правилници. Решението трябва да излезе един месец след съдебното заседание, което вече изтече, а бе дадена дата 31 януари. После те с 3-месечно закъснение съобщиха резултатите от пробите, което ще го използват след това.”

Освен това, треньорът на Венева и Стамболова обясни, че дори експертите в съда не са могли да кажат с какъв препарат са хванати двете състезателки. „Постоянно се говори за тестостерон, дори от международната федерация не казаха кой е този препарат. Или е тестостерон, или от 5-6 други, може да е дори от най-обикновено олио. Нито един от експертите не се е ангажирал да назове или посочи конкретния препарат, който е в основата на завишените стойности, които се получиха при двете състезателки.”

Причината за това е, че не са били направени допълнителните изследвания и анализи, които да конкретизират обвинението, което се върти в сферата на недоказаните неща.

Георги Димитров сподели още, че лично той се е нагърбил с организацията на адвокатите и защитата на двете атлетки, като не е получил помощ от българските институции и персонално обвини в безхаберие Весела Лечева и Стефка Костадинова: „Всичко беше на мой гръб – финансиране и експерти. Ако можехме да направим и да вземем международни експерти, както и да се използват връзки, можеше и да е друго. Самият факт, че Лечева и Костадинова не се поитересуваха от подробностите по случая е достатъчно красноречив.” Той разкри, че късно се е свързал с адвокат Ивайло Дерменджиев, който веднага след като в разгледал случая е открил допуснати пропуски.

„Съдът в Лозана никога не е взимал различно решение от това, което искат Международната федерация по лека атлетика, МОК или Световната антидопингова агенция”, добави Георги Димитров. Въпреки всичко това той не категоричен „Аз няма да се откажа.”