Треньорът на трите ни атлетки Венелина Венева, Ваня Стамболова и Теодора Коларова, които все още изтърпяват допинг-наказанията си - Георги Димитров, заяви пред Гонг, че състезателките му се подготвят повече от усърдно, за да се завърнат след няколко месеца и отново да заемат местата си по спортните върхове.

Наставникът разкри, че сам спонсорира подготовката и живота на момичетата, които преди броени дни се прибраха от лагер в Турция.

Георги Димитров изрази надежда, че Ваня Стамболова ще се завърне в още по-добра форма от преди, а Венелина Венева още зимата ще може да скача над 2 метра в сектора за скок на височина.

„Ваня Стамболова навършва днес 25 години. По този повод ще има само две тренировки, за да има време да празнува довечера с приятелите си. Пожелавам й да е жива и здрава, другото е в мои и в нейни ръце. Ако Господ даде, отново ще бъде на световния връх. Тя след няколко месеца може да започне да се състезава. Ваня е мъжко момиче, преодоля всичко. Тя ще е изненада за всички, които са я отписали, още това лято”, сподели наставникът.

„Бяхме в Турция. Турците са в космоса, в сравнение с нашата прословута белмекенска база. Всеки месец Ваня на допинг-контрол, с което доказахме за сетен път, че нейните резултати и състояние не се дължат на медикаменти, а на изключителна методика, труд и организация. Неща, които за съжаление, в България ги няма. Ваня дава междинни резултати, защото тренираме навън, по наклони, по планини, бяхме на 3 хиляди метра височина в Турция. Състоянието й е много по-добро от предишните години, когато правеше рекорди. Т.е. можем да очакваме още по-добри резултати, в рамките на под световния рекорд”, каза още Георги Димитров.

Колкото до Венелина Венева, треньорът сподели: „Връщам се от тренировка с Венелина от стадион „Васил Левски”, измерих вътре минус 1 градус беше. Тя скочи днес от къс разбег - с трамплин, не е рекорден резултат, но скочи около 2,20. Още зимата, ако се състезава, ще може и над 2 метра да скача. Но пак ви казвам, че от две години, никой им обърна внимание в България , нито федерация, нито държавни органи. От 2 години аз финансирам подготовката и живота на тия момичета.”

Георги Димитров сподели още, че и Теодора Коларова вече тренира, въпреки че роди дете само преди около 4 месеца.

„В България нито държавата, нито правителствените организации ги интересува спорта. Те си отчетоха Олимпиадата – голямата екскурзия, която показа, че ние не сме на световната спортна карта. В България не съществува спорт. Това е единствената държава в света, в която няма детско-юношески спорт”, завърши Георги Димитров.