Третото място на Диан Михайлов в категория - инвалиди на световното първенство по културизъм към WFF-WBBF WORLD CHAMPIONSHIPS във Виена бе гарнирано с една лична обида. Организаторите забравиха да обявят и наградят категория „Инвалиди” на сцената, а сториха това зад кулисите. В интервю за Дарик и Гонг Диан, който отказа да си вземе купата разказа по-подробно какво точно се е случило:

„Най-вероятно повече няма да участвам на турнири и първенства под егидата на тази федерация. Щом като веднъж се отнесоха така, аз нямам какво да правя вече с тази федерация. След скарването и със самия председател  Едмундас Гилбарас, който ми дръпна една майна нежно казано смятам, че той няма да ми прати никога покана за участие. За Гилбарас ние инвалидите явно сме второ качество, него повече го вълнуват дамските категории", каза Михайлов. Чуйте повече от него в приложения звуков файл:

Диан Михайлов претърпява през 2000-ата година катастрофа съпроводена с жестоко измръзване, което коства 11 операции във военно-медицинска академия в София и редица пластични такива. След множество тежки операции и престой в барокамера се озовава в инвалидна количка с ампутирани пръсти на ръцете и краката, отстранена част от костта на петите и 40 кг по-лек от нормалното му телесно тегло. Прогнозата на лекарите е била, че ще се придвижва с патерици или в най-добрия случай с ортопедични обувки. Категорично му било забранено да се занимава с какъвто и да било спорт. Сега благодарение на волята си, упоритостта и спорта Диан си ходи нормално без патерици и с нормални обувки, но и постига редица успехи на подиума.