Капитанът на българския национален отбор Детелин Далаклиев се класира на осминафиналите на Световното първенство по бокс за аматьори в категория до 54 килограма.

Далаклиев се наложи с 3:0 точки Ендрю Селби от Уелс. Българинът поведе с 1:0 в първия рунд и оформи успеха си с нови две точки в последната трета част.

Това е втори пореден успех на Далаклиев над Селби след победата на полуфиналите на Европейското първенство в Ливърпул през ноември миналата година със 7:0 точки.

За място на четвъртфиналите капитанът на българския национален отбор ще се боксира срещу турчина Мехмет Топчакан, който се наложи с 12:3 точки над японеца Хикару Маругаме.

В среща от втория кръг в категория до 75 килограма по-рано днес Младен Манев (България) загуби с 1:12 точки от Константин Буга (Германия) и отпадна от надпреварата. Така 21-годишният Манев, наричан "Нинджата", вече е третият български национал, който е между зрителите в Милано. Останалите двама български национали, които приключиха участието си в 15-то световно първенство по бокс в Милано, са Симеон Бунарджиев в категория до 60 кг и Симеон Чамов до 64 кг.

24-годишният Буга, който е етнически руснак от Казахстан, доминираше и през трите рунда на мача с Манев и безпроблемно победи.

Германецът реши всичко още през първата част, когато поведе съд 7:0. Във втория рунд той увеличи аванса си на 8:0, а българинът успя да вземе точка една в третата част.

"Буга се боксира изключително концентрирано и добре играеше от дистанция", заяви след срещата старши треньорът на германския национален отбор Роланд Кубат.