Най-добрият роден боксьор Детелин Далаклиев даде интервю за Гонг, след посещение в болницата заради болки в киткaта. Световният шампион от Милано`2009 е на лагер с националния отбор по бокс преди Европейското първенство в Турция, но в следващите дни ще приема различни лекарства заради проблем в възпалена става на ръката от 20-ина дни.

“Още от Белмекен започна при яки натоварвания да ме боли китката и ходих на доктор. Влоши се, отидох да направим една снимка, но не е нещо сериозно. Имам някаква става, която се е възпалила. Изписаха ми някакви лекарства да пия докато сме на подготовка в Унгария. Ние утре занимаваме за една седмица. Неудобно ми е и кофти за тренировки. Това обаче няма да ми попречи за Европейското първенство в Турция. И на “Вечерта на боксьорите” във Враца ме болеше, но не използвах с тази ръка ъперкъти и крошета. Тогава заложих на прави удари защото при другите удари ме боли. Сутринта не можех да си мръдна китката и затова реших да отида до болницата“, каза след прегледа Далаклиев.

Детелин очаква на българските боксьори да им бъде трудно на Евро`2011 заради това, че шампионатът е в Турция. Вече на родна земя след американския си период боксьорът ни не скри: “Тук ми е супер, в България си ми е добре. Тренираме си сериозно, но не мисля, че Европейското е някаква фикс идея. Дано се представим добре. За мен по-важно е Световното, за да мога да взема квота за Олимпиадата”.

Голямата цел обаче е Олимпиадата в Лондон догодина и медал от там. Световното първенство е само част от пътя към мечтаното отличие, от Мондиала Далаклиев иска защита на титлата и квота за Игрите.

“След световната титла на мен постоянно ми е трудно. Всеки играе срещу мен като за последно. И на съвсем обикновен турнир да отида, постоянно ми е трудно. Но така са големите! От всякаква гледна точка е по-трудно като си световен шампион. Аз съм участвал на Олимпиада, а голямата ми цел е не само Лондон, а медал от там. Само участие не ме задоволява! Олимпиадата е само един турнир, важното е да вземеш медал! Сега искам медал от Игрите!

Третият от класацията Мъж на годината за 2009 година сподели пред Гонг, че не иска да се включва в битката за президентския пост в боксовата централа защото: “Нямам никакви отношения! Аз съм само работник. Тренирам и правя каквото ми кажат. Има си клубове, клубовете си имат президенти и треньори, нека те си избират. Изкараха ме, че имам отношение и стана тъпо. Бях на една пресконференция и казах, че за мен не е лошо Красимир Инински да стане президент, защото е бил боксьор, по-млад е и мисля, че сериозно ще се заеме с нещата. Не искам да ме разпитват за такива неща! Искам да сме добре, да имаме всичко и да тренираме!”.

На въпрос дали след световната титла и успехите към него има повече интерес и финанси, Детелин каза: “Нещата тук са трагедия, никой не иска да дава за този спорт. Това е кофти, защото е един от най-трудните и тежки спортове. Не се оплаквам финансово, взимам си това, което съм си заслужил. Така е при всички спортисти, но един ден като спрем със спорта и се чудим какво да правим. Това е най-неприятният момент. Някакво име си и изведнъж спираш с активния спорт, и нямаш нищо подсигурено. Докато тренираш ти не можеш да се занимаваш с други неща“.