Детелин Далаклиев е спортист номер 1 на България за 2009 година. Българският боксьор спечели световна титла през изминалия сезон, с което заслужи признанието на родните журналисти, гласували за него в традиционната класация. На специалната церемония в Народния театър Иван Вазов, организирана от НОВЕ Холдинг, за треньор на годината бе обявен личният наставник на Далаклиев в националния тим – Петър Лесов.

За първи път в историята на анкетата 10 спортисти от 10 различни вида спорт получиха статуетките.

1. ДЕТЕЛИН ДАЛАКЛИЕВ (бокс) 1358 точки;

"Искам да благодаря на вас всички, които вярвахте в мен. Щастлив съм от факта, че успях да зарадвам всички вас. Искам да благодаря на министерството на спорта, на федерацията по бокс, на моя треньор, на всички треньори през годините, на моето семейство, на моята съпруга, която много обичам. Благодаря!" - бяха думите на Далаклиев, след като получи наградата си от президента на България Георги Първанов. 

2. Йордан Йовчев (спортна гимнастика) 1055 точки; "За мен е чест да получа този приз. Искам да благодаря на моето семейство, на всички, които ми помогнаха през годината. Мисля, че има с какво да се гордеем през тази година", каза Йовчев.

3. Станка Златева (борба) 753 точки; "Мога да кажа само, че много се радвам, че съм в десетката. Симеон Щерев дава всичко от себе си, за да взимам медали. Откакто работя с него не е имало година, в която да не взема медал", каза най-добрата българска състезателка по борба по време на церемонията.

4. Мария Гроздева (спортна стрелба) 616 точки; "Приятно съм изненадана от това четвърто място. 2009 година ще я запомня с двете европейски титли за една година. В момента се чувствам много по-добра и от преди години. Живот и здраве, мисля, че мога да стрелям още много, особено като гледам какви резултати постигам на тренировки", каза призьорът Мария Гроздева.

5. Матей Казийски (волейбол) 612 точки; Наградата на българския национал получи неговият баща Илиян Казийски.

"Матей може би е най-добрият волейболист в света, не само в България, човек, който може да накара цяла България да се гордее, че има такъв състезател", пък бяха думите на президента на ВК Тренто - Диего Мосна, който пристигна у нас специлано за церемонията.

6. Петър Стойчев (плуване) 436 точки; "Мечтата ми е да спечеля медал от следващата Олимпиада. Не съжалявам, че съм останал тук или че съм тренирал в България. Отново едно признание за мен и моя треньор от спортните журналисти, а това е и признание не само за нас, но и за цялото българско плуване", сподели Петър Стойчев.

7. Веселин Топалов (шахмат) 282 точки; Гросмайсторът не успя да пристигне в България за награждаването, но призът получи председателят на БФ по шахмат Стефан Сергиев. Веселин Топалов се включи в инициативата Българската Коледа за пореден път, като дари 10 хиляди лева за нуждаещите се.

8. Силвия Митева (художествена гимнастика) 280 точки;

"За мен е голяма чест да съм сред 10-те най-големи спортисти на България, преди всичко искам да благодаря на моята треньорка и на всички, които са ме подкрепяли. Пожелавам весели празници на всички", каза грацията ни.

9. Димитър Бербатов (футбол, Манчестър Юнайтед) 269 точки. От негово име наградата получи мениджърът Емил Данчев.

10. Мария Оряшкова (самбо) 195 точки; "Наистина съм щастлива от факта, че попаднах в класацията и се надявам да се изкачвам нагоре занапред", сподели Оряшкова при получаването на статуетката си.

За първи път признанието за Отбор на годината спечели националният тим на България по волейбол. Лично президентът на България Георги Първанов, който е голям фен на този спорт, обяви победителя в този раздел. Отоборът събра 1270 точки най-вече заради представянето си на Европейското първенство в Турция, където завоюва бронзовите медали.

Победител в традиционната 26-та анкета на вестник „Труд” за треньор на годината стана Петър Лесов (бокс). Наставникът на Детелин Далаклиев събра 156 точки. "Много съм щастлив от тази чест и съм благодарен, че в тези трудни моменти успяхме да спечелим световна титла. Пожелавам на всички много успехи догодина, а журналистите още по-трудно да изберат и треньор и спортист на годината", сподели Лесов.

В анкетата гласуваха спортните отдели на 49 медии. На второ място остана Силвано Пранди. Треньорът на националния ни отбор по волейбол събра 147 точки, а наградата от негово име получи президентът на БФ по волейбол инж. Данчо Лазаров. "Тази награда е огромно признание за неговия труд. Пожелавам му много успехи през идващата година", сподели от сцената Лазаров.

На трето място е Радостин Стойчев (волейбол) с 63 точки. Наставникът не бе в България, но за сметка на това президентът на Тренто Диего Мосна получи приза на Стойчев.

Тази година организаторите включиха нова награда, за Спортист с увреждания. Победител в тази категория стана първата олимпийска шампионка на България от тихите игри в Тайпе Гергана Барамова. Наградата  на бадминтонистката бе връчена лично от Ивет Лалова.

Любопитното е, че част от наградите бяха връчени от млади и талантливи спортисти, които вече печелят медали за България. Водещи на бляскавата церемония бяха Симона Пейчева и Камен Алипиев. Сценаристът на продукцията бе Влади Априлов, а режисьор Магърдич Халваджиян. В края на тържеството редица популярни наши артисти (Миро, Теодор Койчинов, Еделина Кънева, Дани Милев бенд, Стрингс, Поли Генова и Бон-бон) изпълниха специално създадена за целта песен за българския спорт.