Най-добрият ни спринтьор в момента Десислав Гунев откровено признава, че леката атлетика е Номер 1 в момента в живота му, но не знае докога. Българинът участва на Олимпиадата в Пекин, след като миналия сезон записа лични резултати на 100 и 200 метра. Съвсем наскоро пък Гунев напусна треньора си Валя Демирева и вече тренира под ръководството на Димо Ников. Десо сподели още, че се замисля да избере чужбина, за да има по-добра възможност да се развива.

„Ами аз преди го мислех това като бях доста по-малък да отида някъде в чужбина, но след това се отказах. Сега на Олимпиадата разговарях с треньори, които са българи и са в други страни, и общо взето мисля да го направя също. Въпрос на време е, защото тук не мога да се подготвям добре. Не мога да се развивам на 100%. Нещата са доста скъпи. Още не съм разговарям с никой, само се коментира и съм се замислям, но определено ще действам, за да мога да направя по-добри резултати. Но като цяло, ако до Световното през лятото не се променят по някакъв начин нещата, мисля да спирам”, заяви Десислав Гунев пред Гонг.

„В момента се чувствам добре. Започнах тренировки от преди 20 дни. Смених треньора, поради доста причини. От доста време го мислех това и исках някаква промяна, все пак с предишния ми треньор бяхме 8 години заедно. Консултирах се с приятели, разговарях и с други треньори, и те ме насочиха. Така стигнах до това решение да отида при Димо Ников. Разговарях с него и се разбрахме да работим заедно и да докажем, че можем повече. Това е предизвикателство и за него, той го прие много присърце и иска също да се докаже. В момента цел ми е най-важното състезание за сезона – Европейското първенство. Това ми е главната цел, ако мога там да направя нещо и после евентуално Световното първенство лятото. Това са състезанията, за които се подготвям и се надявам с новия треньор нещата да са малко по-добре. Дай Боже, да съм здрав”, казва спринтьорът и добавя:

„След всяко бягане на Олимпиадата мислех защо се получава така, защо не стават, но бях щастлив, че съм там. Видях всички звезди и усетих какво е чувството. Бях щастлив. Съжалявам, че не бях толкова добре, че не постигнах по-силни резултати, но в бъдеще ще гледам да се подобрят нещата. Това определено не беше максимумът ми, очаквах да бягам по-бързо. Чувствах, че мога повече, но може би това е било лъжливо чувство, може би формата ми е паднала. Явно не съм бил подготвен даден сезон да издържа 20 старта или повече. За съжаление лошото представяне на спортистите може би се дължи и на лошите условия, при които се готвим. Сега нещата са още по-зле нещата за финансиране и подготовка, така че въобще не знам какво ще правя. В София съм, обмисляме да правим лагери, но засега не знаем федерацията дали ще ни помогне. Нещата не са от най-розовите. Не знам защо всичко пада върху нас спортистите, като от нас се иска да тренираме и да пазим режим, а всичко друго е треньори, федерации и куп други хора, които отговорят за нас. Защо цялата вина пада върху нас? Защо ние сме най-виновните? Общо взето парите въобще не достигат за качествена подготовка и за това, което искат.”

Десо Гунев коментира и изявите си на модния подиум преди време. „Да, вярно е, но беше доста отдавна. В началото ми беше интересно, имаше нови запознанства, контакти, но после ми се превърна в хоби. В момента не се занимавам с това, а нямам и време. За едно ревю примерно се изискват 6-7 часа да присъстваш, а аз в момента нямам такова време”, каза лекоатлетът.