Десетте най-впечатляващи момента на Олимпиадата в Пекин, според агенция Ройтерс.

1. Юсейн Болт счупи рекорда на 100 метра. Болт вече беше подобрил рекорда и пред погледа на целия стадион бяга за 9.69 секунди. Последните няколко метра той нарочно забави "за да изчака другите" и с бавен бяг премина чертата.

2. Майкъл Фелпс със своя победен вик и успокоението след като съотборникът му Джейсън Лейзак надплува французина Ален Бернар на финалната права на щафетата 4 x100 свободен стил и задържа мечтата на Фелпс да победи рекорда на Марк Шпиц от 1972 и да спечели над седем златни медала в рамките на една Олимпиада. Мечтата му се сбъдна.

3. Лю Сян изненадващо се отказа от финалното бягане на 110 метра с препятствия и не успя да защити шампионската си титла. Лю е един от най-известните китайски спортисти и неговият отказ разплака милиони фенове.

4. Рускинята Елена Исинбаева превърна Бърднест в собствената си театрална сцена и взриви 91 хилядната публика със спечелването на златния медал и подобряването на собствения си световен рекорд със скок от 5.05 метра.

5. Церемонията по откриването. Говореше се, че някои от изпълненията, които са показали по телевизията, са били компютърна преработка, че китайско дете-чудо в пеенето е било заменено с добре изглеждащ човек, който е имитирал гласа й. Но това се оказаха клюки по отношение на Откриването на Игрите и кулминацията, когато китайския гимнастик Ли Нин „пробяга” по въздуха целия стадион, преди да запали факела.

6. Германският щангист Матиас Щайнер, който, задавен в сълзи целуна снимката на жена си Сюзан, когато се качи на почетната стълбица, за да получи своя златен медал. Състезателят в тежка категория посвети медала на съпругата си, която загина през 2007 година в автомобилна катастрофа и според него самия „тя му помага от небето”.

7. Американецът Мат Емънс изпусна златния медал, макар, че водеше с убедителна преднина от 3.3 точки в стрелбата. Четири години по-рано на Олимпиадата в Атина той улучи мишена на друг състезател и пропиля шанса си за медал.

8. Юсейн Болт подобри рекорда на Майкъл Джонсън на 200 метра.

9. Роуала Никпай спечели първият олимпийски медал в историята на Афганистан, като прибра бронза в таекуондото в категория до 58 килограма. Като доказа, че няма значение в колко тежки условия тренираш, олимпийският успех е гарантиран, ако си талантлив.

10. Естонецът Герд Кантер отпразнува спечелването на златния си медал в хвърляне на диск, като пробяга пистата на 100 метра и имитираше Юсеин Болт.