Адвокат Ивайло Дерменджиев, който е член на международния Арбитражен съд в Лозана сподели пред Гонг, че правна възможност за връщане на домакинството на Евро 2011 по бокс на България има, като всичко зависи от доказването на неправомерността на отнемането на домакинството и присъждането му на Турция.

„По отношения на възможността като правна такава, има възможност. Има си съответните документи, препратки в Устава на федерациите, които дават възможност това да се обжалва в Лозана. Такъв факт например както е- отнемане на домакинство. Процедурна възможност има, другото е въпрос на доказване. На какви основания е отнето, има ли основания това да се случи или няма, така че вече е въпрос на фактология, но като процес това може да се случи. Възможно е и такива прецеденти има, даже не бих казал, че е прецедент. Много често решения на международни федерации или на европейски федерации се отменят. Когато са сгрешили документацията, не са взели решението правомерно. Както в случая с този бокс, така доколкото чета информации по медиите, която излиза, ами те не са се стиковали много в решенията, които са взели. Един орган е дал провеждането на първенството на България, пък друг го е отнел. Без да имат възможност това да го правят. Говоря като вътрешна процедура за взимане на решения или за отменянето им”, коментира адвокат Дерменджиев пред Гонг.

Ивайло Дерменджиев заяви още, че от боксовата ни федерация са го търсили за съвет. „Те ми се обадиха като възникна проблемът и ме питаха по принцип, и горе-долу им казаха това, което и на вас казвам- какви са възможностите. И до там, защото в общи линии съм ангажиран, като член на съда не мога да като адвокат да представлявам в същия този съд. Съответно те трябва да си направят съответните разчети, дали да го правят или не. Защото може нищо да не се случи. Може да не успеят. Обаче има вариант и да успеят. Ако успеят вие знаете за какво става въпрос. Едно европейско първенство това са приходи, пропуснати ползи съответно, ако не се проведе. Пропуснати ползи за държавата, за федерацията, за бизнеса”, каза Дерменджиев и добави:

„Максимумът, който е заложен в съда в Лозана е 4 месеца. До 4 месеца трябва да приключи. Обаче някой път предвид на бързина, спешност за подобни събития, които са определени като дата, съдът може да се произнесе и по-бързо. И може да се произнесе по спиране на актовете, по замразяване на акта в абсолютно кратки срокове.”