Българската състезателка във високия скок Мирела Демирева не успя да покаже най-доброто от себе си във финала на дисциплината по време на провеждащото се в Доха Световно първенство по лека атлетика. С три грешки на 193 сантиметра българката стана една от първите отпаднали в битката за медалите, финиширайки на 10-о място в шампионата на планетата.

Срещу името ѝ фигурира резултат от 189 сантиметра, което със сигурност е разочароващо за 30-годишната софиянка. Тя беше една от 5-те състезателки, които преминаха квалификациите с най-висок резултат от 194 сантиметра. По-рано тази година в Брюксел тя скочи 193 сантиметра в състезание от Диамантената лига.

През сезона тя дори достигна до 197 сантиметра, при отпътуването си обяви, че ще се опита да скача за златен медал. Това беше четвърто участие на българката във финал на Световно първенство, където обаче за жалост записа най-слабия си резултат. Тя постигна 9-о място в Пекин през 2015 година и 7-о в Лондон през 2017-а. През 2018-а пък завърши 6-а по време на Световното на закрито.

Иначе третат световна титла заслужи Мария Ласицкене от Русия с 204 сантиметра, които преодоля от първи опит. Украинката Ярослава Махучик завърши втора с 204 сантиметра, покрити от трети опит, след който се оттегли от надпреварата. Третото място беше за Ващи Кънингам от САЩ с 200 сантиметра.