20-годишният български борец в тежка категория при класиците Иван Иванов поднесе сензацията в сутрешния сеанс на Световното първенство в Азербайджан, след като успя да победи европейския шампион Исмаил Гюзел от Турция.

Турчинът мислеше, че ще спечели лесно, след като взе първата част с 6:0, но във втората българинът се върна в играта и спечели с 3:1 и в края на третата част, когато Гюзел се виждаше победител при 4:0, Иван Иванов сътвори сензацията, след като изравни резултата и по този начин спечели и мача.

В следващия кръг българинът ще се изправи срещу Тремълд Байърс от САЩ.

Световният шампион от миналата година при свободняците в категория до 55 кг. Радослав Великов тушира в първия кръг европейския вицешампион Марсел Евалд от Германия.

На осминафинала Руди загуби от двукратния световен шампион Илшод Мансуров от Узбекистан.

Първата част Мансуров я взе след клинч с 2:0, но във втората Великов спечели с 3:0. В трета част узбекът само се бранеше, но в един момент издебна Радослав и успя да вземе победата.

Сега възпитаникът на Симеон Щерев трябва да се моли Мансуров да победи Кодухов от Русия на полуфинала, за да участва на репешажите, след което Великов може да спори за бронзовия медал и за олимпийска квота за Пекин.

В категория до 60кг. Анатолий Гуйдя продължава успешно напред, след като премина през швейцареца Тберг с технически туш, след което победи Хасан Мадани от Египет с 2:0 и 5:2 и чака на осминафинала Самад Жакупов от Казахстан.