Олимпийският шампион Дания дублира Световната си титла в мъжкия хандбал, след като на финала се наложи над Швеция с 26:24 (13:13). Швеция опита да вземе пета световна титла и първа от 1999 година насам, когато триумфира отново в Египет. Класата на датчаните в края на мача обаче си каза думата.

В срещата за бронзовите медали Испания постигна изненадващо убедителна победа над рекордьора с шест световни титли Франция, олимпийски шампион от Пекин 2008 и Лондон 2012. "Ла Фурия", които са и Европейски шампиони, спечелиха с 35:29 (16:13). "Петлите" пък прекъснаха серията си от три поредни Световни първенства, в които взимат някакъв медал.

"Дания дойде със златото от Световната купа - и се прибира със златото от Световната купа", възкликна след края на мача коментаторът на онлайн-канала "Берлингске тиденде" след края на мача.

Здравенякът Микел Хансен вкара 6 гола за победителите, а 5 добави Николай Йорис Нилсен. Якоб Холм остана с 4. За Швеция топ реализатор в мача беше лявото крило Хампус Ване с 5, след като показа класа през цялото първенство. 3 гола добави пивотът Фредрик Петерсон.
Единственото дясно крило на Дания- Ласе Сван Хансен трябваше да напусне контузен в 15-та минута и това беше тежък удар за датския отбор.аНо героична битка на останалите му съотборници отнесе златото обратно за Дания.

Истинският герой за датчаните се оказа Николай Йорис Нилсен. Десният гард беше буквално залепнал за пейката през целия турнир, като игра единствено в безличния и лишен от важност двубой с Хърватия. Но днес излезе като титуляр и не остави никакъв шанс на противниците, като не само петте му гола бяха важни, но не по-малко и играта му в защита.

Мачът вървеше напрактика равностойно до 20:20, когато датчаните дръпнаха с 3 гола- 23:20. И в нито миг до края на позволиха преднината им да бъде смъкната под 2 гола.

В малкия финал Испания стартира отлично с 4:0, след което увеличи преднината си и на 7:2. Полувремето завърши 16:13 в тяхна полза. А след 7 минути игра през втората част те дръпнаха с 24:18 и така не позволиха на Франция да се надява на нещо различно от загуба.

8 гола вкара за Испания Алекс Дюшебаев, а 6 добави брат му- Даниел. Двамата са етнически киргизстанци, но са родени в Испания. За Франция Юго Деска отбеляза 8 точни попадения.