Дания и Германия станаха шампиони съответно при мъжете и жените на Европейско първенство по плажен хандбал във Варна.
 
Датчаните защитиха титлата си от 2019 г. след успех във финала над Хърватия с 2:0 (25:20, 28:22). „Шахматистите“ остават с най-много първи места от Еврошампионати - 4. 
 
„Този път беше наистина, наистина трудно. Срещнахме изключително силни отбори по пътя към първото място. Има утвърдени, но и много добри млади отбори като Франция, Испания, Холандия, които скоро ще настъпят още по-сериозно. И ние ще направим най-доброто да сме подготвени максимално, когато те дойдат. Наслаждавахме се на всяка секунда от присъствието си тук. На плажа, в хотела, в града. Чувствахме се толкова добре посрещнати. Говорих със съпругата си и й казах, че ще я доведа на ваканция във Варна. Толкова много ми хареса“, каза треньорът на Дания Гром Андерсен.
 
При жените Германия детронира шампиона на Стария континент от 2019 г. Дания с 2:0 (24:21, 25:20) и взе втора европейска титла след тази от 2006 г. 
 
„Направихме много добър мач. Преди 2 години бяхме 10-и и през това време се трудихме много, подготвяхме се за това събитие и направихме сензационно представяне. Нямам думи, много сме щастливи. За първи път сме във Варна. Страхотно е. Много добър ивент, много добри условия за игра. Организацията беше на перфектно ниво, атмосферата беше супер и ще се радваме да се върнем отново тук“, заяви развълнуваният треньор на шампионките Александър Новакович. 
 
Русия взе бронза при мъжете след победа с дузпи над Испания (24:23, 14:16, 7:6).  При жените Испания спечели бронзовите отличия след успех в малкия финал над Норвегия с 2:0 (21:18, 23:22). Това е трети сребърен медал в историята на испанския женски хандбал, който така и не успява да достигне до битка за титлата. 
 
При закриването на турнира председателят на Българската федерация по хандбал Росен Добрев благодари за подкрепата на всички, участвали в организацията на Европейското първенство по плажен хандбал. Председателят на комисията по плажен хандбал и член на борда на Европейската хандбална федерация Габриела Хорват пък отчете добрата организация на шампионата. На закриването присъства и кметът на Варна Иван Портних. 
 
ИНДИВИНДУАЛНИ НАГРАДИ
 
Мъже
 
Феърплей: Германия
Вратар: Симон Сиерйенсен (Дан)
Защитник: Евгени Свестула (Рус)
Голмайстор: Кемал Кютая (Тур) – 151 т.
MVP: Иван Юрич (Хър)
 
Жени
 
Феърплей: Франция
Вратар: Катарина Филтер (Гер)
Защитник: Изабел Катнер (Гер)
Голмайстор: Мариеле Мартинсен (Нор) – 143 т. 
MVP: Лине Гилденлов Кристенсен (Дан)