Даниела Йорданова стана втората българска представителка на Световното първенство по лека атлетика в зала, която намери място на финалите, след като вчера Николай Атанасов намери място сред най-добрите в скока на дължина.

Навръх рождения си ден, българката зае четвъртото място в своята серия на 1500 метра с време 4:08.44 минути, което се оказа достатъчно, за да попадне сред 9-те състезателки, които ще се борят за медалите.

Според регламента, за финала се класират първите три от всеки от двата полуфинала плюс трите губещи с най-добри времена. Даниела Йорданова е първата, която попълва финала по този показател. Възпитаничката на треньора Димитър Василев влиза сред деветте най-добри с общо седмо време.

В първата серия, финалната линия преди Даниела Йорданова прекрачиха световната шампионка от Осака'2007 Мариам Джамал от Бахрейн, световната рекордьорка в зала - Елена Соболева от Русия и Гелете Бурка от Етиопия.

Останалите финалистки са: Юлия Фоменко от Русия, която постигна най-добро време от двете серии, Лилиана Попеску от Румъния, Соня Роман от Словения, Бушра Гезиел от Франция и Сиам Илали от Мароко.

Финалът на 1500 метра е утре от 19,25 българско време. Тази вечер от 20:05 часа българско време Николай Атанасов ще участва във финала в скока на дължина.