Най-добрата българска атлетка Даниела Йорданова е със спрени състезателни права, след като ден преди да отлети за Олимпиадата в Пекин бе уличена със завишени нива на тестостерон. Според официалната процедура на ИААФ тя е със спрени права от 18-ти август, заяви за Гонг президентът Добри Карамаринов.

„Има разминаване с няколко дни, но такава е общоприетата практика в ИААФ. Даниела е с временно спрени права, няма какво да се лъжем, най-вероятното й наказание е 2 години. Имам среща с нея идната седмица във федерацията и ще коментираме случая. В атлетиката санкциите за употреба на допинг са най-жестоки. Жалко е, че изоставаме във възстановяването на спортистите.”- казва за Гонг босът на атлетиката ни.

Даниела Йорданова бе потенциален медалист на 1500м от игрите в Пекин, но скандалът не й позволи участие. Преди нея с допинг изгърмяха в тази дисциплина три силни рускини и две румънки.

Най-вероятно ИААФ ще обяви санкцията на Йорданова в края на септември. Двегодишното наказание по правилник тече от 18-ти август.

„Много трудно е да се надяваме на нещо друго. Даниела трябва да реши какво ще прави тепърва. Тя е една от най-всеотдайните ни атлетки, бягала е дори щафета 4х400. Надявам се отново да се върне на пистата.” - казва още Карамаринов.