Българинът Даниел Александров достигна до финал, а другият роден представител Тарек Абделслам ще се бори в репешажите за бронза на престижния турнир по борба класически стил "Тахти къп" в Иран.

На старта в категория до 82 кг Александров се справи с кубинеца Дуран - 3:1, после надви световния шампион до 23 години Бурхан Акбудак (Турция) с 4:0 и със същия резултат надделя на полуфиналите над иранеца Резеаи. За титлата днес бронзовият медалист от Евро 2016 и пети от световното първенство през лятото ще спори с Емре Кус (Турция), трети на Мондиал 2013.

Еврошампионът Тарек Абделслам, който се бори в две категории над своята до 87 кг, водеше срещу казахстанеца Мутсугов, но допусна грешка и загуби с 3:4. Съперникът му стигна финал и изтегли българския национал в репешажите за бронза.

Турнирът е първи за Тарек Абделсам, който пропусна световния шампионат в Париж през август заради контузия.

При 60-килограмовите Августин Спасов започна с успех, но на четвърфиналите претърпя поражение с 4:5 и приключи участието си.

България участва с общо петима състезатели, водени от старши треньора Армен Назарян.

"Доста силен турнир, иранците участват с 4 отбора - заяви Петър Дойнов, български съдия в Иран. - Турци, киргизи, казахстанци и кубинци пристигнаха с най-добрите си състезатели. Много оспорвани схватки, а някои завършват с неочакван победител. Кубинецът Бореро Молина, например, който е олимпийски шампион на 59 кг, от Рио 2016 и се бори в по-горната категория до 67 кг не успя да стигне до спор за медалите."

Турция класира най-много финалисти - шестима, докато Иран и Казахстан имат по четирима.