Президентът на Българската федерация волейбол Данчо Лазаров разкри истината около сагата „Пламен Константинов” специално за олимпийското студио на Гонг по Дарик радио.

Капитанът на българския национален отбор е имал завишени показатели на забранени субстанции. Гибона се е върнал в България е за допълнителни изследвания с надеждата, че те ще са наред и той ще може да се завърне в Пекин за да се присъедини към тима.

За да не получим служебна загуба, той е изваден от тимовия лист за първия мач с Китай с лекарска забрана заради съмненията, че при допинг проба може да даде положителен резултат. Впоследствие ръководството на отбора е уведомило МОК, че ще продължим участието си с 11 играчи, без участието на Пламен Константинов.


Цялото ексклузивно интервю на Данчо Лазаров за Гонг:

- Защо Пламен Константинов си тръгна ?


- В изследванията, които бяха направени на целия отбор в Правец още преди тръгването на отбора за подготовка в Корея. Вече бяхме в Корея, когато получихме ужасната новина, че в пробите на Пламен са се появили забранени субстанции. Разговаряхме с него, опитахме се да предприемем някои действия. Самият Пламен поиска да бъдат направени проби в местна лаборатория, но корейците отказаха да направят такива допълнителни изследвания. В лабораторията в София не бяха съвсем сигурни, затова изпратихме проба през куриер до България. През това време отборът вече замина за Пекин и ние дадохме списък с 12-те състезатели, които започнат и ще завършат Олимпиадата, а след този момент, не е възможно да се заменят отделни състезатели по каквато и да е причина. Когато получихме информация, че пробите и положителният резултат, т.е. наличието на тези субстанции е налице, изпаднахме в ситуация, в която трябваше да вземем много тежко решение и го взехме с участието на Пламен. Ако Пламен играеше в мача - правилата са категорични – резултатът се анулира, 3:0 и 75:0 точки. Не можехме да играем ва банк и да предприемаме хазартни изпълнения и да рискуваме съдбата на целия отбор. Все пак този отбор тези години в този си състав и още много момчета, които бяха част от отбора се бореха да достигнат тези Олимпийски игри. Никой не ни дава право на нас като ръководство да рискуваме и да поставяме българския волейбол в една патова ситуация. Така че решението, което взехме беше много ясно. Дадохме възможност на Пламен Константинов, все пак той пожела това, да замине за Европа и да си направи допълнителни изследвания. Той дори предпочиташе това да бъде в кьолнската антидопингова лаборатория, която е световноизвестна и с голяма репутация, но се оказа, че това е твърде, почти невъзможно, тъй като тези проби трябва да се дават по официален път от съответните антидопингови лаборатории. Единствената алтернатива беше Пламен да замине и ако резултатът е отрицателен, т.е., че той може да играе или ако това може да отшуми в следващите няколко дни, той да се върне, ако не каквото иска, ние не можем да му наложим по нататъшни действия. Проби могат да се направят по всяко време и навсякъде в олимпийското село. Следователно най-добре за самия Пламен и за българския отбор беше той да не е в олимпийското село. Дори аз му предлагах да го настаним в посолството, ако иска да остане за олимпиадата, но той трябваше да е само зрител.

- За какви забранени субстанции става дума? Доколкото знаем, те са били на ръба на забранените нива.

- Не мога да коментирам, не ми е понятно дори за какво става въпрос, въпреки че горе-долу знаем. Очевидно са приемани медикаменти, в които има вещества, които влизат в забранителния списък на олимпийския комитет.

- Има сигнал от нашата допинг лаборатория от пробите в Правец, така ли? Официален ли е този сигнал?

- Официално сме информирани като българска федерация волейбол за резултатите.

- Има слух в България, че тази допълнителна проба, която той е дал в Корея и е стигнала с куриер не е взета при необходимите условия.

- Това звучи крайно несериозно. Лично лекарят и Пламен взимаха пробата. Всички препоръки на антидопинговата лаборатория бяха изпълнени. Пробата през цялото време беше в лед, пътуваше в лед, както антидопинговата лаборатория го изисква. Въпреки, че два дни бавихме това писмо, бяхме принудени да внесем официално писмо, с което да уведомим организаторите, олимпийския комитет по каква причина продължаваме с 11 състезатели. Пламен Константинов няма да продължи участието си в Олимпиадата.

- Какво официално написахте в това писмо, защо той няма да продължи?

- Официално написахме, че той има лекарска забрана, което е абсолютно вярно. Нашият лекар на отбора на основание на тези данни забрани Пламен да бъде включен в тимовия лист. Това беше формалната причина, която изтъкнахме и която напълно удовлетворява организаторите, с която си спестяваме допълнителни въпроси – защо, как и по какъв начин.

- Защо тогава през тези два дни навсякъде казвахте, дори Стефка след разговор с Мартин Стоев заяви, че думата допинг не се споменава никъде и няма никакъв допинг?

- Да, няма, никъде не се споменава за допинг и не искам и вие да споменавате, защото нали едно е допинга, а друго… Спомнете си Тони Зетова на Европейското първенство в Италия заради няколко кафета я дисквалифицираха.

- В България упорито се говори, че пробата, която е дал Пламен Константинов в България е отрицателна с четири подписа на комисията. Защо не се използва думата допинг? Защото това е завишаване на определени нива на веществата в организма, примерно на тестостерон.

Там е скрит гвоздея. Въпросът е следният - изрично ни бяха казали, че ако се направи проба на Константинов, ще последва наказание за отбора и за него. Абсолютно нищо не можеше да се направи. Цели четири години федерацията и момчетата от този отбор стъпка по стъпка се стремяхме да достигнем тази Олимпиада и като гледам състоянието на другите отбори с изключение на САЩ, донякъде на Полша и Русия, всички останали, които ни се изпречеха по пътя, щяхме да ги отнесем. За голямо съжаление, сега не мога да го твърдя това, не мога да съм сигурен.

- Има ли писмено нещо за някаква тревога около пробата на Пламен Константинов, защото те утре могат да кажат, че няма нищо такова?

- Пробите са в мен. Официално сме информирани като Българска федерация по волейбол и направихме още две засечки. В самата лаборатория изпратихме втори допинг тест и Пламен се е подложил на допълнително изследване. Нашата уговорка беше, ако всичко при него е о’кей, той щеше да се върне веднага и щеше да участва, да не е още, да не е в следващия, а в по-следващия мач срещу Италия. За голямо съжаление нещата стоят наистина така. За да спасим отбора и самия Пламен Константинов, и за да не хвърляме върху българския спорт още едно петно, ние като ръководство тук на място взехме това решение и аз мога да нося цялата отговорност за това решение, която считам, че е изключително в интерес на отбора, на българската федерация и на всички приятели на отбора. Няма защо да се правим на гламави и да вкарваме състезател, които е застрашен да бъде хванат при допинг тест и да пратим отбора и всичките му усилия за този период по дяволите.

- Все пак днес играем с Япония. Пожелаваме ви от все сърце да биете с чиста тригеймова победа, защото това ще ни отвори път напред към четвъртфиналите, но за съжаление имаме и други проблеми в отбора.

- Положението никак не е добро, имаме и други контузени състезатели. Днес ще видите отбора в един вид, в какъвто никога не сте го виждали, но се надявам пак да победим и да продължим напред. Трябва да забравим този случай, колкото и да ни боли и да продължим. Много съжалявам за Пламен, защото това щеше да бъде венеца на неговата кариера, тази Олимпиада.

- Успяха ли Мартин Стоев и момчетата да приемат това като факт и да продължат доколкото се може спокойно в турнира?

- Момчетата са напълно спокойни. Имахме среща с тях, те са запознати със ситуацията. Знаят тежката отговорност, която стои пред тях и най-малкото заради самия Пламен ще го направят.

- Това ли е най-трудното решение, което си взимал като ръководител на волейбола?

- Бих искал да ти кажа, че не ми се иска друг път да взимам такива решения. Аз съм изненадан от самия факт, че попаднах в такава ситуация за съжаление.

- Имаме ли сили за медал? Хората тук чакат медал, въпреки всичко.

- Аз също чакам и не съм се отказал от тези си надежди. Нека да вярваме в този отбор и да се надяваме, че отборът ще се представи добре по-натам. Стискайте палци!