Бившият европейски шампион по шахмат Василий Иванчук продължава да впечатлява не само със стопроцентовата си успеваемост (5 точки от 5 възможни в 5 партии), но украинският гросмайстор заслужи аплодисменти и с изявите си на вратата на футболния терен.

„Трябва да арестуваме Иванчук, ако така продължава!” - заяви пред Гонг директорът на супершахматния М-Тел Мастърс Силвио Данаилов.

„Той бе попадение като вратар, но стана случайно и насила. Играе силно шах и футбол. Гениална е играта му, а в България му върви. Не може и няма да позволим Иванчук да продължава с този победен ход! Играе като гений. Ако не се случи нещо свръхестествено, той ще спечели турнира. Да не избързваме. Чакаме и прословутия финален спринт на Веско, който обаче не винаги става. Играчите от втората половина на таблицата също ще се събудят, имат потенциал. Уникален е интересът от Китай към турнира, шаха и България. В китайските вестници излизат цели страници за нас”, допълни мениджърът на Веселин Топалов и Иван Чепаринов за Василий Иванчук и първата половина на надпреварата.

Относно поредното отлагане на решението на ФИДЕ еднолично от Кирсан Илюмжинов за домакинството на финалния мач за Световно първенство между Топалов и американеца Гата Камски, Данаилов коментира: „Кирсан дава последен шанс на алтернативното предложение – това на Украйна, за да бъде мачът на неутрален терен. Но ако до 15 май в сметката на ФИДЕ няма 1 милион долара, то ние окончателно печелим домакинството. Ако парите ги няма, Кирсан Илюмжинов няма избор и ще се изложи. Вижда се, че ФИДЕ не може да контролира ситуацията. Разбирам ги, но едно са мечтите, друго реалността. Ще видим дали това е блъф на украинците”.