Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов официално откри 14-ото Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени, като направи първия символичен ход в партията Каяла Абдула – Анна Музичук. 14-ото Европейско първенство по шахмат за жени се провежда в сръбската столица Белград до 04.08.2013 г.

Със 169 шахматистки от 35 страни, настоящото издание на най-престижния европейски шампионат за жени, поставя абсолютен рекорд по брой на участнички в цялата история на турнира.

14-тото Европейско индивидуално първенство по шахмат за жени беше открито на 22.07.2013 г. на официална церемония, на която присъстващите бяха приветствани от президента на Европейския шахматен съюз, г-н Силвио Данаилов, г-н Миодраг Вукотич, председател на Сръбската федерация по шахмат, г-н Деян Васович, заместник-кмет на Белград, г-жа Алиса Марич, министър на спорта и младежта на Република Сърбия.

По време на своето посещение в Белград, г-н Данаилов беше приет от сръбския президент Томислав Николич. Двамата президенти са обсъдили значението на шахматната игра за младежите и голямото влияние на шахмата върху развитието на всеки млад човек. Г-н Томислав Николич е изразил готовност да окаже пълно съдействие, за да помогне популяризирането на шахмата в сръбските училища.

На европейското първенство България е представена от ГМ Антоанета Стефанова и ГМ Ива Виденова. ГМ Антоанета Стефанова е Европейска шампионка от 2002 г. , втора – през 2011 г. и трета през 2010 г.

Европейска шампионка от 2012 г. е рускинята Валентина Гунина, поставена под №7 в стартовия лист. Антоанета Стефанова е №9, а Ива Виденова - №64.

Водачката в стартовата турнирна табела - словенката Анна Музучук до сега не е печелила шампионска титла от Европейските индивидуални първенства за жени.

Българките започнаха своето участие с победи. Антоанета Стефанова спечели с черните срещу арменската международна майсторка Анна Хаирапетян, а Ива Виденова – с белите от сръбкинята Мая Миланович. Във втория кръг Антоанета Стефанова е с рускинята Дария Чарочкина. Ива Виденова ще защитава черните фигури срещу грузинката Лела Явакхишвили. /БГНЕС