„Искам да променя и превърна Европейската шахматна федерация не в политическа, а в бизнес организация. Ще копираме модела на промяна на УЕФА – по-малко политика, повече работа и бизнес. Да развия два важни сектора и отдела – ПР и маркетинг”, обяви вицепрезидентът на Българската федерация по шахмат и менажер на Топалов Силвио Данаилов, който е кандидат за президент на Европейския шахматен съюз.

Това стана едновременно с изказването на вижданията на легендата Анатолий Карпов, който пък се надява да детронира Кирсан Илюмжинов от ФИДЕ. „Можем да направим много за нашата любима игра”, допълни българинът, а руснакът уточни: „Време е за промени…”

Анатолий Карпов е сигурен в превземането на президентския пост във ФИДЕ и го потвърди с думите: „Нямаше да започна борбата, ако не бях сигурен в победата”, а също така, че любимият му бридж е бил за 40-годишните.

Тъй като в момента на книжния ни пазар може са намерят едва две от издадените в България книги на Карпов, Гонг запита кога да очакваме нова, а 12-ият световен шампион сподели, че вече завършва последната си книга, която е трябвало да пренапише почти изцяло, защото е била открадната, като тя е за филателията и нумизматиката и шаха.

Ето още какво сподели в София Карпов:

"Събитията на шахматната дъска се развиват много интересно. Днешната партия между Ананд и Топалов може да се окаже една от най-интересните в мача. Но днес загубихме почетния президент на ФИДЕ Флоренсио Кампоманес. Именно благодарение на усилията на този човек ние имаме наситен шахматен живот в Азия, в Африка. Флоренсио бе изключителен деятел на шаха - той бе 13 години президент на ФИДЕ и голям приятел на великия Боби Фишер. С Флоренсио обсъждахме възможността за мой мач с Фишер. Това бе златното време на шахмата - за мача Карпов - Фишер през 1975 година предлагаха награден фонд от 5 милиона долара, което е абсолютен рекорд.

Организацията на мача в София е забележителна и поздравявам нашите български приятели за това. Днес имах среща с президента Георги Първанов и разбрах, че българският президент е много добре осведомен за шахматните проблеми и за шахматния живот. С президента Георги Първанов си говорехме, че само две страни са имали едновременно световни шампиони за мъже и за жени - това е великият шахматен Съветски съюз и България.

Трябва да се повиши престижа на световните шампиони. За това е нужна сериозно изградена система за излъчването на световния шампион. Аз съм противник на смесването на различните шахове - класически, бърз, блиц, при излъчването на шампиона. Винаги съм бил противник на нокаут-системата. Ако стана президент на ФИДЕ, ще се консултирам за системата за излъчване на световния шампион с водещите гросмайстори и с водещите федерации.

Не бих давал много детайли за съществуващите проблеми и дали има корупция във ФИДЕ. Илюмжинов изхарчи милиони долари за шахмата. Генерален проблем на ФИДЕ е, че няма генерален спонсор. След като имаме звезди, трябва да имаме спонсори. Ако стана президент на ФИДЕ, ще преговарям с най-големите международни организации. Така например ние имахме контакти с ЮНЕСКО, но ги загубихме. Колкото до включването на шахмата в програмата на олимпийските игри, сега шансовете са много по-малки, отколкото по времето на великия Хуан Антонио Самаранч. Аз обявих кандидатурата си на конгреса на Европейския шахматен съюз. Мога да се кандидатирам от която и да е федерация. Имах 9 варианта.”