Държавната агенция за младежта и спорта ще реализира за втора поредна година програмата “Научи се да плуваш” за организиране и провеждане на обучението по плуване на ученици на възраст 8-9 години (ІІ-ІІІ клас), информира официалният сайт на централата.

Основната цел на програмата е начално обучение по плуване на ученици за подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност, предпазване от удавяне и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.

За изпълнение на програмата през 2007 година са осигурени 190 000 лева от бюджета на ДАМС. Очаква се, в дейностите включени в програмата “Научи се да плуваш” да се включат около 4 000 деца.

Програмата ще се реализира от месец юни до края на август, като в отделните градове заниманията ще се провеждат в рамките на 20-30 часа за курса на обучение. В териториален аспект програмата “Научи се да плуваш” ще обхване 17 населени места, които имат условия за обучение по плуване, и спортни специалисти с необходимата професионална квалификация.

В процеса на обучението по плуване на учениците ще се разясняват основните елементи на стиловете, правилата за безопасност и хигиенните изисквания при ползване на плувните басейни.

Партньори на ДАМС при реализирането на програмата “Научи се да плуваш” са Министерство на образованието и науката, общинските администрации, спортни клубове по плуване, регионалните инспекторати по образование, ученическите спортни школи, националните и регионалните средства за масово осведомяване.

График за провеждането на заниманията в страната можете да видите на официалния сайт на ДАМС.