Председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева се срещна с федералния министър на Германия Волфганг Шойбле по време на поредната неформална среща на европейските министри, отговарящи за спорта, която се проведе в Щутгарт. За това информира официалният сайт на ДАМС.

Представителят на германската централа гарантира пълна подкрепа за нашата страна в областта на спорта.

Нов момент бе отбелязан в борбата с допинга, където се предвиждат увеличаване на наказанията за виновните. Препоръчано бе на отделните правителства да се криминализира търговията със забранени стимулиращи вещества, защото това не е във възможностите на Световната антидопингова агенция (УАДА). Предвижда се и нов подход към допинговия контрол в колективните игри, където засега се правят проверки само на отделни състезатели от даден отбор.

Другата основна тема в Щутгарт засегна усъвършенстването на бъдещия спортен модел в държавите от Европейския съюз. Продължава и работата по създаването на Бяла книга за спорта в ЕС, която трябва да завърши до края на тази година с формирането на общи правила.

Спортните министри дискутираха регламентирането на сътрудничеството между правителствата и спортните организации в ЕС, социално-икономическите аспекти и ролята на спорта за социална интеграция.

В последния ден на форума на спортните министри в Щутгарт Весела Лечева имаше и полезни срещи със своите колеги от Франция – Жан-Франсоа Ламур, Великобритания – Ричард Каборн, Румъния – Октавиан Белу, който е бивш треньор на националния женски тим по спортна гимнастика на своята страна с 13 олимпийски титли, както и с министъра на спорта на Португалия Лаурентино Диаш – един от добрите приятели на България.