Състезателят на клуба по карате “Ичи Геки” Захари Дамянов бе избран за спортист №1 на Варна за месец юни. За него гласовете си дадоха 15 журналисти от морската столица, отразяващи спорт. Анкетата се организира от Спортно Информационна агенция СИА-ДКС съвместно с ДКС Варна.

Захари Дамянов загуби на ½ финала на Откритото първенство в САЩ от бразилеца Тихера, който в момента е най-добрият при мъжете в света, като се очаква да стане и Световен шампион в Токио. За отличната си игра на Откритото първенство по карате киокушин в Ню Йорк варненецът Захари Дамянов е получил лична покана от шефа на международните връзки в световната централа Шихан Горай да участва на СП без категории в Токио през ноември (16-18.11).Около 187 състезатели се очаква да вземат участие на СП в Токио. Няма да е изненада, ако Захари Дамянов се завърне с медал от Токио.

За отбор на Варна за месец юни бе избран ХК “Локомотив” Металекс Билд. При мъжете и жените Локомотив се поздрави с 2 шампионски титли. За ХК Локомотив Металекс Билд гласовете си дадоха 20 от анкетираните журналисти.

Организаторите на анкетата предвидиха и специален приз за малкия състезател по карате киокушин Виктор Вълчев.

При 12-годишните Виктор Вълчев става трети на ката на първенството в САЩ. Парадокс за цялото първенство е срещата на Вълчев на кумите при 12-годишните на финала. Нашият състезател бе с 45 кг по-лек от съперника си от Сърбия. Съперникът му е бил и значително висок близо 185 см, срещу 143-те см. на Виктор Вълчев. Във всички случаи сърбинът не е “редовен” състезател, но това се пропуска от организаторите и сърбинът печели финала. Вълчев е втори.