Боксьорът Детелин Далаклиев стана почетен гражданин на Плевен. Спортистът спечели наскоро златен медал за България от световното първенство по бокс в Милано.

Далаклиев бе удостоен с престижното звание почетен гражданин и със златна значка по решение на Общинския съвет в града днес. Предложението бе внесено от председателя на съвета Георг Спартански. Като прецедент в световната история на бокса се оценява фактът, че на полуфинала на световното първенство в Милано срещу представителя на боксова школа номер едно в света - кубинската, Далаклиев не позволи на съперника си да отбележи точка, както и на финала срещу представителя на авторитетната руска школа, е аргументирал предложението си до съветниците Спартански.

Според оценките на световни капацитети в бокса Далаклиев е образец за съвременен боксьор и еталон за спортно майсторство, съчетаващ в едно прецизни тактически умения и отлична техника, допълва председателят на местния парламент в Плевен.

Спартански припомня, че това е първата световна титла за българския бокс през последните 14 години, която бе спечелена от родения през 1983 година в Плевен Далаклиев. Сегашният световен шампион е започнал първите си тренировки по бокс в залата на Спартак-Плевен.