350 атлети в 9 вида спорт се очакват в Националните игри „Да играем заедно” от Националната кампания на Спешъл Олимпикс за достъп до спорт на младежи с и без интелектуални затруднения.

От 1 до 3 октомври игрите са под патронажа на Зорка Първанова. За първи път в програмата са включени състезания по обединен баскетбол (в едни отбор са младежи с и без увреждания), отборна лека атлетика (точките и медалите ще бъдат за отбора, а не индивидуални), конен спорт, обединена народна топка, тенис на маса, тенис на корт, плуване, баскетбол, бадминтон, боче, боулинг, джудо и ушу.

На 1 октомври церемонията по откриването на форума стартира пред НДК в 16:00 часа, след това парада на участниците из центъра на София, към 18:00 часа ще бъде дадено началото на факелната щафета на полицията за пренасянето на Огъня на надеждата. В тържеството ще се включи и духовият оркестър на МВР.

350 ще бъдат атлетите с интелектуални затруднения на възраст от 10 до 30 години, който под мотото „Да играем заедно” на 2 октомври ще мерят сили на базата на Национална спортна академия, Спортна София, басейна Академик и Конна база Хан Аспарух. Предвиден е и семинар за инструктори и треньори в аулата на НСА, както и заседание на Национален младежки форум на Спешъл Олимпикс.

Националните игри „Да играем заедно” ще бъдат най-много спортното състезание у нас за годината. Хубавото е, че и спонсорите вече имат интерес към Спешъл Олимпикс, като дори техни служители ще бъдат доброволци.

В състезанията по боче свои отбор от 7 човека ще има и дома в Могилино. Лице на игрите е Явор Андреев.