Убийството на Юри Галев е дело на задържане при операция „Килърите", а това е и най-бързо разкритото поръчково убийство за последните години. Това разкри в предаването „Седмицата" на Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обаче не пожела да разкрие повече подробности преди предвидената пресконференция, информира Dariknews.bg.

При акцията „Килърите" полицията арестува общо 20 души, сред които и председателят на Българската федерация по сумо Петър Стоянов-Вожда. Както често се случва при задържаните лица и Стоянов е получил хипертонична криза и в момента е в болница, каза Цветанов.

Министърът обяви, че всички лица, съпричастни към тази група, ще бъдат изнесени на пресконференцията. Той уточни още, че същите са отговорни за убийствата и на други лица от прехода. Все още обаче се установява колко струва да бъде поръчано убийство в България, уточни пред Дарик министърът. Той не отговори и колко групи за убийства, действат в страната.

По думите на Цветан Цветанов вчерашната акция е доказателство за нивото на екипна работа, което са достигнали МВР и прокуратурата. Според него с тази операция службите показали, че са достигнали заложеното преди година намерение за екипна помощ.

Цветанов заяви още, че делото срещу „Килърите" е идеална възможност за специализираните съдилища, чието създаване се обсъжда в последните месеци. „Това е възможност подобни дела да бъдат гледани от специализиран съд", каза вътрешният министър. Той обясни, че срещу подобни престъпни групи полицията никога не може да разполага със 100% доказателства срещу дадена престъпна група. И е важно как ще се свърши оперативната работа, за да може да се обхване и периферията на подобна организация.