Кметът на Каварна Цонко Цонев заяви, че е има амбиции да направи града освен столица на рока и световен център на маратонските бягания.

Непосредствено, след избирането на черноморския град за домакин на Световното първенство по полумаратон през 2012 г. Цонев заяви: "Домакинството на световното първенство по полумаратон през 2012 година ще донесе дивиденти не само на Каварна, но и на България. За организацията на надпреварата ще бъдат предоставени 2 млн. евро, а наградният фонд, заделен от Световната лекоатлетическа федерация, е 300 хил. долара. Шампионатът ще бъде излъчван в 100 страни в цял свят, което ще даде тласък за развитие на редица други сектори у нас".

Цонев допълни още пред БГНЕС, че в момента започва изграждане на тартанова лекоатлетическа писта на стадиона в Каварна, на която ще се водят тренировки.

"На стадиона в Каварна ще бъде изградена тартанова лекоатлетическа писта, на която лекоатлетите ще могат да водят тренировъчни занимания. За целта ще се кандидатства по програми от еврофондовете. В Киев българската делегация осъществи контакти директно с шефовете на водещите лекоатлетически федерации в света. Сред тях бе този от Кения, която разполага с едни от най-добрите състезатели в дисциплината. Очакваме председателя на кенийската федерация, който ни подкрепи в Украйна, да е на третия маратон в Каварна през 2011 г. Истинската организация за първенството започва след месец, когато на инспекция ще дойде делегация от ИААФ. Амбициран съм след Столица на рока Каварна да стане и световен център на маратонските и полумаратонски бягания", допълни още Цонко Цонев.