Всяка година центърът на вниманието може да е различен и това е само една от причините, заради които той винаги е бил един от най-интересните индивидуални спортове изобщо. Когато имаш на разположение 47 олимпийски дисциплини и още множество извън официалната програма на големите първенства палитрата от цветове наистина изглежда впечатляваща. 

Тази година изглежда също очерта своя нов център на вниманието. „Царицата на спортовете” е готова да ни предложи още страхотни емоции и по резултатите до момента сякаш акцент през 2017 ще бъде една от най-атрактивните за всички лекоатлетически дисциплини – овчарския скок. 

Постиженията на младежите в сектора през зимния сезон са наистина обнадеждаващи. Трима от тях, които макар още да попадат във възрастовата група на юношите под 20 години се представиха отлично през последните дни, което дава повод за сериозни очаквания за развитието резултатите в мъжкия овчарски скок, не само през идните месеци, но и години. Родените през 1999 г. Арманд Дуплантис от Швеция и Емануил Каралис от Гърция, както и набор 1998 Кристофър Нилсен от САЩ са в Топ 30 на световната ранглиста през сезона. 

Двама от тях - Дуплантис и Нилсен дори са в Топ 12 на дисциплината през 2017 г., като момчето от Швеция постигна 5.75 метра на турнир в Ню Йорк, докато американския младеж вече записа 5.70 m, също в САЩ. Гъркът Каралис, който ще навърши пълнолетие едва в последното тримесечие на годината се отчете със скок над летва поставена на 5.60 на турнира в Острава. 

Въпреки, че световният рекордьор Рено Лавиени ще пропусне остатъка от зимата, французинът се надява на бързо възстановяване и да бъде на линия за летните лекоатлетически предизвикателства, най-голямото от които е Световния шампионат по лека атлетика в Лондон през август. Също опитният и вече медалист от големите шампионати Пьотър Лисек стана и първият до момента, със скок от 6.00 m за годината на турнира в Потсдам. 

И като прибавим към това и спора, който той може да има с останалите нови звезди, като златните медалисти от световните шампионати - Шон Барбър и Павел Войчеховски, както и олимпийския шампион от Рио Тиаго Браз, то 2017 обещава да бъде особено интересна в сектора за овчарски скок или с други думи - една лекоатлетическа година на „вертикална експлозия”.