Нова лекоатлетическа верига за най-малките атлети ще стартира през 2017 година. Това сподели за NOVA инициаторът и главен организатор на състезанията Магдалена Христова. Бившата ни националната състезателка в скока на дължина, която е и главен треньор на спортен клуб „Приорити спорт” планира състезанията, които тя организираше през последните години да прераснат от самостоятелни еднодневни турнири в цялостна верига за най-малките последователи на леката атлетика.

КОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА УЧАСТВА В СЪСТЕЗАНИЯТА?

Надпреварите ще бъдат за малчугани на възраст от 6 - 12 години, като това означава, че няма да е нужно малките атлети да са задължително картотекирани в Българска федерация лека атлетика (БФЛА). В състезанията от новата верига обаче ще могат да участват и такива деца, чиито клубове са ги картотекирали, съгласно Наредбата на федерацията, в годината, в която навършват 11 години.

КОИ СА ДИСЦИПЛИНИТЕ?

Сред основните цели на лекоатлетическата верига е най-малките атлети да могат да започнат да трупат опит в реални състезателни условия, извън тренировките. Така те ще могат и да се докоснат до състезателния характер на спорта, но и по-важното да се чувстват по-подготвени за първите им стартове в Националните шампионати по лека атлетика, когато навършат поне 11 години.

Избраните от организатора на турнирите дисциплини са 60 метра, скок на дължина от място, 60 m препятствия (за най-големите атлети от всички участващи) и щафетно бягане за изграждане на отборен дух.

КАКЪВ Е КАЛЕНДАРЪТ ЗА НОВАТА ДЕТСКА ВЕРИГА?

Магдалена Христова споделя, че състезанията ще бъдат общо 6 или 3 през пролетта и още толкова през есента. Ето и ясните месеци и дати за 2017 година:

-         19 март 2017 (неделя)

-         22 април 2017 (събота)

-         14 май 2017 (неделя)

-         октомври 2017

-         ноември 2017

-         9 декември 2017 (събота) –  ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ в зала

КЪДЕ ЩЕ БЪДАТ СЪСТЕЗАНИЯТА?

Всички турнири от новата лекоатлетическа верига за деца ще бъдат организирани на територията на Националния стадион „Васил Левски” в София, който чрез своето домакинство се превръща и в една от подпомагащите веригата страни. БФЛА ще окаже подкрепа по отношение използването на лекоатлетически уреди и съоръжения, които са собственост на федерацията. За финансовото обезпечаване на проекта се грижи Министерството на младежта и спорта.

Новата лекоатлетическа верига на „Приорити спорт” разгръща вниманието към най-малките атлети на България, давайки нов стимул за тяхната подготовка от страна на спортните клубове. Новооформеният проект на Магдалена Христова ще бъде прекрасно допълнение към усилията на БФЛА за развитието в тази посока и по-сериозно отношение към подрастващите още от най-ранна възраст. През 2017 г. федерацията ще организира за трета поредна година веригата „Мтел атлетика за младежи”, в която участват най-добрите 16 атлети при момчетата и момичетата от последните Национални шампионати, на възраст от 11 до 13 години.

Още информация за активностите и новата лекоатлетическа верига на СК „Приорити спорт” може да откриете на интернет страница на клуба: http://www.prioritysport.club/