Спортният репортер на Дарик радио Стефан Стоянов получи едно от най-големите признания в тази гилдия. Той бе удостоен с наградата за спортна журналистика на името на братя Ексерови, в раздел радио. Другите двама лауреати тази година са Сашо Диков (Канал 3) за телевизия и Борислав Борисов (Диема) за печат.

Победителите получиха уникални статуетки, дело на скулптора Александър Пройнов. Галерия „Лик” едва събра всички дошли на своеобразната церемония, на която присъства семейството и много приятели на големите спортни журналисти Митьо и Никола Ексерови.

Водещият на тържеството бе Асен Спиридонов, който не спести добрите си думи за лауреатите. Стефан Стоянов получи наградата си от Петър Виденов – син на един от доайените на спортната журналистика – Асен Виденов. Петър Виденов не успя да скрие вълнението си от този факт, като през сълзи припомни на присъстващите за своя баща, който е един от първите носители на наградата.

Сред номинираните в раздел радиожурналистика бе още един представител на Дарик радио – кореспондентът на Гонг във Варна – Добри Атанасов.

Вече трима представители на Гонг са получавали наградата на името на братя Ексерови – Томислав Русев (2004 г.), Николай Александров (2007 г.) и Светослав Табаков (2008 г.).

Братята Митьо и Никола Ексерови са две от най-големите имена на българската спортна журналистика през миналия век. Митьо Ексеров (1933-1981 година), започнал своята професионална кариера във вестник "Народна младеж", дълги години беше първото футболно перо на Илюстрования спортен седмичник "Старт".

Никола Ексеров (1942-1999 година) бе един от най-популярните спортни коментатори на Българската национална телевизия. По-малкият от двамата братя Ексерови премина също през ИСС "Старт", а смъртта го завари като пресаташе на Българския футболен съюз.

Ето всички носители на наградите за спортна журналистика "Братя Ексерови":

2002 година:

Асен Спиридонов - БНТ

Асен Виденов - вестник "7 дни спорт"

2003 година:

Калин Катев - БНР

Витомир Саръиванов - БНТ

Красимир Георгиев - вестник "7 дни спорт"

2004 година:

Томислав Русев - радио "Гонг"

Петър Василев - БНТ

Румен Пайташев - журналист на свободна практика

2005 година:

Валентин Серафимов - БТА

Борис Касабов - Ринг ТВ

Станил Йотов - вестник "Дневник" и вестник "Капитал"

2006 година:

Катерина Манолова - вестник "7 дни спорт"

Борислав Нинов - БНР

Веселин Василев - телевизия "Диема"

2007 година:

Георги Филипов - вестник "Сега"

Николай Александров - Дарик радио

Иван Чешанков - Евроспорт

2008 година:

Боряна Тончева - БНТ

Светослав Табаков - Дарик

Павел Колев - списание Макс

2009 година:

Борислав Борисов /Диема/

Сашо Диков /Канал 3/

Стефан Стоянов /Дарик/.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.